Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Interview Nathalie van Vlodrop

Geschreven door Wesley van Eijndhoven

18.07.2024

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems

Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019 werkzaam bij ergotherapie Willems; een praktijk met verschillende locaties in onder andere Uden, Groesbeek en Nijmegen. Nathalie was zo vriendelijk om tijd voor me vrij te maken zodat ik haar kon interviewen voor ZitTotaal.

Al direct bij aanvang van ons gesprek vertelt Nathalie uitgebreid over de diversiteit in haar werkzaamheden bij Willems en een tweede praktijk waar zij werkzaam is.

Voor ergotherapie Willems pakt ze alle vragen op die vooral binnenkomen vanuit de regio Uden-Veghel.

De klachten die Nathalie behandelt zijn op dit moment veelal klachten die komen vanuit het wat oudere gedeelte van onze bevolking. Nathalie geeft ook aan dat hier ook wel een groot gedeelte van haar interessegebied ligt. Voordat ze aan de slag ging bij Willems, werkte ze namelijk in de chronische pijn revalidatie bij revalidatiecentrum Tolbrug in Uden.

“Het werken als ergotherapeut is dankzij de verschillende vraagstukken erg dynamisch. Soms geef ik advies voor het gebruik van steunkousen en scootmobiels, terwijl er ook dagen zijn dat ik vooral bezig ben met werkplekchecks bij mensen thuis en op kantoor”.

Uit het gesprek blijkt dat dit ook één van de krachten is van ergotherapie Willems; het bij de mensen langs gaan, zowel thuis als op de werkplek. Daar kan immers het beste advies gegeven worden en kan het advies ook direct in praktijk worden gebracht.

Ondanks de diversiteit in het werk vertelt Nathalie dat er in deze periode veelal extra zorg gaat richting kwetsbare ouderen. Door de corona maatregelen zitten veel mensen thuis en krijgen minder bezoek. Hierdoor ontstaat een stukje eenzaamheid en soms ook een verwaarlozing.

Ouderen kunnen vaak nog erg goed zelfstandig thuis wonen. Dit is ook iets wat ze graag willen, al hebben ze zo nu en dan wel een beetje hulp nodig. Hulp die een ergotherapeut kan bieden.

Op het moment dat we bij mensen thuis komen kijken we goed mee naar de woonsituatie. Wat heeft de cliënt nodig en hoe kunnen er hiervoor zorgen. Het gaat er uiteindelijk om dat we de leefbaarheid kunnen vergroten, waardoor men nog lang zelfstandig kan blijven wonen.

Het gekke is dat ondanks het vele thuiswerken er weinig klachten vanuit die hoek voorbij komen. De meeste klachten kwamen vanuit de tijd voordat thuiswerken de norm aan het worden was. Mensen die al thuis werkten of die vanuit een hobby veel tijd achter de computer spenderen. Veelvoorkomende klachten zijn dan rugklachten, nekklachten maar ook klachten aan handen komen dan weleens voor. Vaak zijn de meeste klachten terug te herleiden naar zithouding in combinatie met de werkplek.

We zien ook vaak dat iemand een bureaustoel koopt maar eigenlijk nog niet goed weet hoe die precies werkt. Hoe moet de zithoogte worden ingesteld? Wat is überhaupt de juiste zithoogte? Armleuningen goed instellen, de schouders niet te veel oprekken en goede ondersteuning in de rug.

Vaak lijkt het simpel, maar dat is het niet altijd. Als we vanuit de praktijk dan bij mensen langs gaan, proberen we ook langere tijd te kijken naar de houding. Door dit te doen kunnen we op momenten dat het even verkeerd gaat ook direct corrigeren. Op deze manier ontstaat er een stukje bewustwording, wat de eerste stap is naar verbetering.

Ik zal altijd adviseren dat het belangrijk is de werkplek af te stemmen op een correcte en gezonde zithouding, terwijl we vaak juist net het tegenovergestelde zien. Daar valt voor veel mensen thuis, maar zeker ook op kantoor nog een hoop te winnen.

Iets dat veel mensen nog niet kennen zijn zogenaamde micropauzes.

Dit zijn kleine onderbrekingen van het werk waarbij je even in beweging komt.

We zijn lichamelijk gewoon niet gemaakt om langdurig in één enkele houding te zitten (of staan), waardoor we dus in beweging moeten komen.

Vind je het lastig om dit vanuit jezelf te laten komen, zet dan eens een wekkertje die om het half uur afgaat. Even opstaan, je nek even draaien of het halen van een glaasje water heeft al het juiste effect

Hierdoor wordt je productiever, werk je efficiënter en wordt je minder snel moe. Bovendien dragen micropauzes bij aan het bewust aannemen van een juiste zithouding doordat je na de pauze bewust weer gaat zitten. Dit kan helpen klachten te verminderen en te voorkomen.

Lees meer van mijn blogs

Interview met Silvia Thyssen oefentherapeut Cesar

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen hun hele leven klachtenvrij moeten kunnen werken, laat ik graag specialisten uit verschillende vakgebieden aan het woord om inzichten te delen die ze hebben...

Is zitten wel het nieuwe roken?

Gastblog door Lieke Swaans Chiropractor en eigenaresse van Chiropractie Oss U heeft het afgelopen jaar ongetwijfeld wel eens gelezen of gehoord: "zitten is het nieuwe roken"! Maar klopt dit...

De dag van het werkplezier en wereld familiedag

Vandaag is het zowel De Dag van het Werkplezier als Wereld Familiedag. Een mooi moment voor een blog hierover en om een verband te leggen.  Plezier in je werk betekent minder stress en meer energie...

Actief zitten vs passief zitten

Wist je dat er een significant verschil is tussen actief zitten en passief zitten? Om te beginnen zal ik de twee manieren van zitten eerst even kort toelichten. Actief zitten is een zithouding...

Waarom zitten we zoals we zitten?

Wat zijn de meest opvallende kenmerken van ons zitgedrag en hoe uit zich dat? Als we dat weten, is het mogelijk er conclusies aan te verbinden en consequenties te trekken voor gewenst zitgedrag en...

Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Gisteren was het 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk' (World Day for Safety and Health at Work). Deze door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) uitgeroepen internationale dag...

Het ontstaan van beeldscherm ergonomie

Vandaag is het Werelddag van Creativiteit en Innovatie. De computer is toch wel een van de grootste innovaties in de geschiedenis geweest. Deze is tegenwoordig niet meer weg te denken; de hele...

Download mijn ebook

20 tips om beter te zitten

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview met Silvia Thyssen oefentherapeut Cesar

Interview met Silvia Thyssen oefentherapeut Cesar

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen hun hele leven klachtenvrij moeten kunnen werken. Laat ik graag specialisten uit verschillende vakgebieden aan het woord om inzichten te delen die ze hebben opgedaan vanuit hun expertise. Ik sprak met Silvia Thyssen, oefentherapeut Cesar en kinderoefentherapeut bij Gezonder Bewegen Oefentherapie Cesar in Uden.

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten