Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

De dag van het werkplezier en wereld familiedag

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

17.06.2024

Vandaag is het zowel De Dag van het Werkplezier als Wereld Familiedag. Een mooi moment voor een blog hierover en om een verband te leggen. 

Plezier in je werk betekent minder stress en meer energie en dat neem je mee naar huis. Je zit lekkerder in je vel en hebt na je werk meer zin om nog dingen te ondernemen. 

 

Fit en energiek, ook aan het eind van de dag

Als je fit, energiek en zonder rugklachten na je werk naar huis gaat, kun je thuis ook nog leuke dingen met je gezin doen. Bovendien verlaagt het de werkdruk wat zorgt voor minder stress. Dat komt niet alleen je gezondheid maar ook je humeur ten goede.

Langdurig stilzitten is slecht voor onze gezondheid. Als we dat dan ook nog eens in een verkeerde, ingezakte, houding doen, dan ga je al snel futloos en met een stijve, soms pijnlijke rug van je werk naar huis. Vaak heb je dan weinig zin om thuis nog actieve tijd met je gezin door te brengen of je rug laat het niet toe. Zorg er dus voor dat je meer beweging hebt tijdens je werk en in een goede houding werkt.

Dit kan perfect met een balanskruk; die zorgt dat je voortdurend in beweging bent omdat je lichaam zich moet corrigeren om stil te blijven zitten. Dit gebeurt veelal onbewust, maar het heeft wel degelijk positieve effecten. Ook zorgt de juiste balanskruk automatisch voor een actieve houding die voorkomt dat je ingezakt gaat zitten.

Als je ingezakt zit, druk je je longen en darmen in elkaar drukt wat resulteert in vermoeidheid door verminderde zuurstofopname en stofwisseling. Ook korte wandelingen – toilet (drink veel water, dat is sowieso goed), koffieautomaat (haal alleen voor jezelf, klinkt egoïstisch maar zo loopt iedereen wat meer), naar een collega aan het eind van de gang (in plaats van mailen of bellen), lunchwandelen, trap in plaats van de lift – en afwisselend staand werken dragen bij aan meer beweging. 

Maar niet alleen de juiste houding zorgt voor meer energie en zin om thuis nog dingen te ondernemen. Werkplezier levert ook een belangrijke bijdrage. In de Employability Special van de Raet HR Benchmark 2018 staat het resultaat van een onderzoek naar de factoren die bijdragen aan het werkplezier:

Werk-privébalans en beloning & arbeidsvoorwaarden zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Vervolgens worden betekenisvol werk en leuke collega’s vaak genoemd in de top drie van werkplezier. Feedback & erkenning, vertrouwen in de organisatie en autonomie & meedoen bij besluitvorming worden minder vaak genoemd, maar dat wil niet zeggen dat ze minder belangrijk zijn voor het werkplezier.

Het is bewezen dat medewerkers die plezier hebben in hun werk en zich gelukkig voelen in de organisatie het meest productief en minder vaak ziek zijn. Een goede werk-privébalans is daarbij erg belangrijk. Dat laat weer mooi de link zien tussen De Dag van het Werkplezier en Wereld Familiedag.

 

Kinderen en stilzitten

Ook, of misschien wel juist, voor kinderen is het belangrijk om goed te zitten. Kinderen zijn immers nog in de groei, waardoor het voor hun het extra belangrijk is om een goede houding aan te leren. Dit kan immers scheefgroei en klachten op latere leeftijd voorkomen. Daarnaast krijgen kinderen tegenwoordig veel minder beweging dan vroeger doordat ze nu veel tijd op een scherm doorbrengen. Dan is wat extra stimulering van beweging en aandacht voor een gezonde houding extra belangrijk.

Uit onderzoek op een basisschool in België blijkt dat leerprestaties van kinderen omhoog gaan als ze op een balanskruk zitten. Ze kunnen hun energie dan kwijt op de kruk en tegelijkertijd opletten en of hun schoolwerk maken. Het op twee poten zitten balanceren en snel afgeleid zijn, was verleden tijd. Kinderen die zich beter kunnen concentreren zijn bovendien ook eerder klaar met hun huiswerk en hebben dus meer tijd om te spelen. Ook voor thuis dus een zeer geschikt alternatief voor een standaard stoel en bovendien bevorderlijk voor de gezondheid van je kind.

Kortom: kies voor de HIPPIE en HIPPIE junior; bewegend zitplezier voor het hele gezin zowel thuis als op het werk.

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten