Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Actief zitten

Breng je veel tijd zittend door tijdens studie of werk? Heb je een zittend beroep en zit je vaak langdurig achter je bureau? Kom dan in beweging met de actieve zitoplossingen van ZitTotaal. 

Landurig stilzitten is erg ongezond, maar er is gelukkig steeds meer aandacht voor bewegend zitten en vooral minder stilzitten. ZitTotaal heeft verschillende balanskrukken om het bewegend en actief zitten te stimuleren en wil zo bijdragen aan het zogenaamde ontzitten. De balanskrukken allemaal voorzien van speciale slimme mechanismen, die ervoor zorgen dat je alle kanten op kunt bewegen tijdens het zitten.

Je lichaam maakt continu kleine aanpassingen om in balans te blijven, waardoor je onbewust constant in beweging bent. Dit bevordert de bloedsomloop, activeert meer spieren tijdens het zitten en is ook nog eens erg goed voor het trainen van de spieren in je (onder)rug.

Actief zitten zorgt voor een gezonde balans op je werkplek en dat merk je aan je houding, je vitaliteit en je productiviteit.

 

 

Bekijk ons speciaal gekozen assortiment actieve zitoplossingen

Ergonomisch actiepakket voor thuiswerkers

Steeds meer mensen werken vanuit huis. Een plek die niet direct is ingericht om lange dagen te werken. Vaak zitten we aan de eettafel achter onze laptop te werken, waardoor een totaal verkeerde zithouding ontstaat.

Omdat thuiswerken steeds meer de norm gaat worden, is het belangrijk ook thuis een actieve ergonomisch verantwoorde zithouding aan te nemen.

Daarom heeft ZitTotaal een speciaal ergonomisch actiepakket samengesteld voor alle thuiswerkers.

 

 • Balergo ergonomische balanskruk om actief te zitten. Zitting in zwart kunstleer en zwart onderstel
 • Laptopstandaard voor de juiste werkhouding. Opvouwbaar en lichtgewicht (hoes is als muismat te gebruiken)
 • Compact toetsenbord voor een goede schermafstand tijdens het werken
 • Draadloze ergonomische muis voor een natuurlijk houding van je pols, links- of rechtshandig

Balanskrukken voor een actieve zithouding

Het nut van een actieve zithouding

Actief zitten is een zithouding waarbij we onze spieren actief gebruiken om zo natuurlijk mogelijk rechtop te zitten. Hierbij maken we geen gebruik van een rugleuning of armleuningen. Een actieve zithouding past bij activiteiten waarin we ook daadwerkelijk actief zijn zoals eten en werken op de computer of laptop. Een passieve zithouding daarentegen is een zithouding waarbij we meer ondersteuning hebben (en verlangen) en minder spieren gebruiken, denk aan tv kijken en autorijden.

Hoe we vroeger zaten

Toen we vroeger als kind zelf begonnen te zitten, konden we zonder stoel of hulpmiddel gewoon actief en rechtop zitten. Dit ging vanzelf en kostte geen moeite. Vervolgens leerden we lopen en waren we een groot deel van de dag actief bezig; buitenspelen, rondrennen, fietsen etc. En op de basisschool zaten we op houten stoelen zonder armleuningen.

Tegenwoordig zijn we het actief zitten helemaal verleerd als gevolg van onze welvaart, waardoor we luxe en comfort kunnen veroorloven. We zijn continu op zoek naar comfortabele houdingen die zo min mogelijk energie kosten. Dat vinden we ook overal om ons heen; we zitten de hele dag (ingezakt) achter ons bureau op een bureaustoel, onderweg naar huis zitten we comfortabel in onze autostoel of onderuit in de trein, thuisgekomen zitten we onderuit op de keukenstoel of hangen op tafel en daarna ploffen we op de bank. Kortom, allemaal sedentair gedrag waarbij we zoveel mogelijk ondersteuning en comfort zoeken.

Een actieve houding op het werk

In Nederland zitten we het meest van alle Europeanen; zo’n 10,1 uur per dag (TNO 2016)! Niet iets om trots op te zijn, mits we het meest actief gaan zitten van alle Europeanen…

Het zou mooi zijn als we de zit-tijd op het werk wat actiever zouden invullen dan op een klassieke bureaustoel. Voordat we op het werk zijn en als we ’s avonds weer thuis komen, zitten we immers al genoeg passief. En dat langdurig stilzitten nadelige gezondheidseffecten heeft, is inmiddels wel bekend.

Ons lichaam is niet gemaakt voor een voortdurende statische belasting. Het is belangrijk om een zitoplossing te kiezen die past bij de activiteit. Zit je te werken, dan is een actieve zitoplossing dus uitermate geschikt en zelfs wenselijk. Ben je aan het bellen, sta dan even op en loop een stukje. Eventueel met behulp van een headset.  

Energieker, vitaler en productiever door actief zitten

Een nog steeds vaak gehoord misverstand is dat je van zitten niet moe zou mogen worden. Maar je kunt beter een beetje gezond en verantwoord moe worden dan op termijn (vage) rug-, nek- en schouderklachten krijgen. 

Er zijn tegenwoordig veel mooie, comfortabele en gezonde alternatieve zitoplossingen verkrijgbaar. Door te kiezen voor deze zogenaamde actieve zitoplossingen, zijn er meer spieren actief en krijgen je longen en spijsverteringsorganen meer ruimte. Zo krijg je meer energie en wordt je vitaler en productiever. ZitTotaal heeft hier als sterk voorstander van meer actief zitten een mooi en compleet assortiment voor samengesteld. 

Afwisseling is het belangrijkste; zorg voor een gezonde dynamiek van de belasting waarbij je passief en actief zitten afwisselt.

De voordelen van actief zitten

 • Door actief te zitten behoud je de natuurlijke vorm van je werkvelkolom, waardoor je de kans op nek-, schouder- en rugklachten aanzienlijk vermindert.
 • Met ruim 15% meer energieverbruik verbrand je meer calorieen als je actief zit.
 • Actief zitten activeert zowel de grote als de kleine spiergroepen. Hierdoor train je je spieren terwijl je zit en voel je je lichamelijk fitter.
 • Een actieve zithouding zorgt ervoor dat je in lichaam in een “open hoek” kan zitten. Hierdoor krijgen je organen meer ruimte waardoor ze beter kunnen functioneren.
 • Actief zitten zorgt voor meer zuurstof in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je aan het eind van de dag een stuk energieker voelt en dat je gedurende dag creatiever en productiever bent
 • Actief zitten zorgt automatisch voor sterkere core-spieren, waardoor je gehele lichaamshouding verbetert.
 • De continue beweging tijdens het zitten stimuleert de bloedsomloop, wat een positief effect heeft op je algemene gezondheid.
 • Actief zitten zorgt automatisch voor meer beweging omdat je wordt geprikkeld vaker op te staan en meer af te wisselen. Daarin zit de grootste winst voor je gezondheid

Actief zitten, vroeger we konden het allemaal…

Als baby en later als kind konden we zelfstandig kaarsrecht zitten zonder stoel of ander hulpmiddel. De nek- en rugspieren zijn tussen de 7 en 13 maanden sterk genoeg om ons lichaam rechtop te houden. Niks geen comfortabele en of passende stoel, gewoon met je kont op de grond. Vervolgens leerden we lopen en waren we (tegenwoordig helaas steeds minder) een groot deel van de dag actief bezig; buitenspelen, rondrennen, fietsen etc. en op school zaten we op houten stoelen zonder armleuningen. 

Maar dan gaat er ergens iets mis… 

 

We zijn actief zitten verleerd

Veel volwassen mensen in de westerse wereld zijn het actief zitten helemaal verleerd door te veel stilzitten en al het comfort om ons heen. De alsmaar toenemende automatisering en technologische ontwikkelingen zorgen dat we steeds meer inactief zijn en steeds vaker en langer stilzitten. Daarnaast kunnen we ons de luxe en comfort veroorloven van banken, fauteuils en volledig ondersteunende bureaustoelen. Het gevolg is dat we de hele dag ingezakt achter ons bureau op een bureaustoel zitten, onderweg naar huis zitten we comfortabel in onze autostoel of onderuit in de trein, thuisgekomen zitten we op de keukenstoel en daarna hangen we op de bank. Kortom, allemaal sedentair gedrag waarbij we zoveel mogelijk ondersteuning zoeken.

Dit komt ons lichaam niet bepaald ten goede; het komt in een shut-down modus en springt zuinig om met energie. Je gebruikt je spieren niet waardoor vet en suikers minder uit je bloed worden opgenomen en dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Ook wordt ons bewegingsstelsel zwakker en gevoeliger voor blessures. Als we een keer een fysieke klus hebben zoals op zaterdag in de tuin werken, dan hebben we dagen last van onze rug of erger. 

 

Zitten op de grond

In het verre oosten en in veel Afrikaanse landen zit men vaak op de grond of op bijvoorbeeld een boomstam of simpel krukje. Deze mensen kunnen nog steeds zonder moeite actief en rechtop zitten. En ja, dat kost energie en hou je misschien niet meteen 8 uur per dag vol. Zoals met de meeste dingen; oefening baart kunst, actief zitten kun je (weer) leren.

Een nog steeds vaak gehoord misverstand is dat je van zitten niet moe zou mogen worden. Maar je kunt beter een beetje gezond en verantwoord moe worden dan op termijn (vage) nek-, schouder en rugklachten krijgen. Dan hebben we het nog niet eens over de vergrote kans op ziektes als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten…

 

Kom in actie

Je hoort vaak dat mensen een balanskruk te beweeglijk vinden. Maar dat zegt meer iets over je eigen lichamelijke conditie; je spieren zijn te inactief geworden waardoor het veel moeite kost om in balans te blijven zitten. Dit is een teken om in actie te komen! Los van een medische oorzaak of lichamelijke beperking is dit echt een signaal om iets te gaan doen. 

Ga minimaal een half uur per dag matig intensief bewegen en doe 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (beweegnorm voor volwassenen). Zorg er daarnaast voor dat je je zitmomenten zo vaak mogelijk onderbreekt, liefst elk half uur twee minuten bewegen.

Nog een excuus: ‘ja maar ik krijg na een tijdje een harde kont, het zit niet zo comfortabel’ Nee, en dat moet je ook niet willen. Als je dat voelt is het tijd om op te staan, je zit te lang. Het is een signaal van je lichaam; kom in actie. Hetzelfde als wanneer je last van je rug krijgt als je te lang in een bepaalde houding zit, dat moet je ook niet negeren. Als er een vlieg op je hand zit, sla je hem ook weg… waarom negeer je een signaal van je lichaam dat je te lang in een bepaalde houding zit dan wel?! Sta even op, ga water halen, naar het toilet of loop naar een collega in plaats van een mailtje te sturen. Zet ook geen grote flessen water op tafel en haal geen drinken voor collega’s. Pak een glas en vul dit twee keer per uur, ieder voor zich. Je loopt zo allemaal wat vaker; die korte onderbrekingen en afwisselingen in houding zijn heel belangrijk. Afwisseling is het devies; de beste houding is de volgende houding!

In 2019 had maar liefst 50,1% van de Nederlandse volwassenen overgewicht. Dit was in 1990 nog 33%. Zou het toevallig zijn dat internet in de jaren ’90 zijn intrede deed en dat daardoor de laatste drie decennia het aantal kantoorbanen enorm is toegenomen? Het wordt tijd dat we weer in beweging komen met z’n allen. We kunnen dan misschien niet meer zonder internet en computers, maar zonder een gezond lichaam wordt het allemaal een stuk lastiger.

Zorg dat je je ‘werk-tijd’ actief doorbrengt. Ons lichaam is niet gemaakt voor een voortdurende statische belasting. Het is belangrijk om een zitoplossing te kiezen die past bij de activiteit. Zit je te werken, dan is een actieve zitoplossing dus uitermate geschikt en zelfs wenselijk.

 

Beweging dankzij een balanskruk

Met name een zogenaamde balanskruk heeft positieve effecten, zowel op je vitaliteit als je productiviteit. Je lichaam maakt continu kleine correcties om zichzelf in balans te houden en je rug krijgt de noodzakelijke beweging om gezond te blijven. Doordat meer spieren actief zijn, wordt je bloedsomloop gestimuleerd wat diverse gezondheidsvoordelen heeft. Ook krijgen je longen en spijsvertering meer ruimte door een actieve en rechte houding, dat zorgt voor meer energie en een betere concentratie. 

Op die manier draagt actief zitten bij aan je eigen vitaliteit en productiviteit en heeft het op termijn ook een enorm effect op de kosten en druk van de gezondheidszorg, iets wat we in deze tijden goed kunnen gebruiken volgens mij. Al met al best de moeite om even door te bijten zodat je weer kunt wat je al kon voordat je het kon uitspreken; actief zitten.

Passief zitten vs actief zitten. Wat zijn de verschillen?

Wist je dat er een significant verschil is tussen actief zitten en passief zitten?
Om te beginnen zal ik de twee manieren van zitten eerst even kort toelichten. Actief zitten is een zithouding waarbij we de spieren in onze (onder)rug aanspannen om de wervelkolom een zo’n natuurlijk mogelijke vorm te geven.

Welke zithouding past bij wat?

Een actieve zithouding past bij activiteiten waarin we ook daadwerkelijk actief zijn zoals eten en werken op de computer of laptop. Een passieve zithouding is een zithouding waarbij we meer ondersteuning hebben (en verlangen) en minder spieren gebruiken, denk aan tv kijken en autorijden (een bijzonder fenomeen wat betreft zitten).  

Als we kijken naar ons zitgedrag dan is het meest opvallende kenmerk dat we nauwelijks stil kunnen zitten. We veranderen voortdurend – meestal onbewust – van houding. De belangrijkste reden hiervoor is waarschijnlijk dat we er zo min mogelijk energie in willen steken. Zodra een activiteit het toelaat, gaan we van een actieve houding over naar een passieve houding met lager energieverbruik.

Comfort tijdens het zitten 

Daarnaast is er het momentane comfortgevoel waarbij de factor tijd van invloed is op de comfortbeleving. Wat in het begin als een comfortabele zithouding wordt aangenomen, blijkt dit later toch niet meer zo te zijn. Het gevolg is dat we veranderen van houding en kiezen voor een nieuwe, die op dat moment weer comfortabel lijkt. Dat gebeurt veelal onbewust.

De onrust tijdens het zitten blijkt dus vooral voort te komen uit een behoefte om een niet meer zo’n comfortabele houding op te lossen door van houding te veranderen. De huidige belastingsituatie wordt opgeheven en er wordt een nieuwe houding aangenomen. Ons lichaam is namelijk niet gemaakt voor een voortdurende statische belasting. Het zitgedrag komt ook voort uit de behoefte om onze houding steeds aan te passen aan de activiteit die we op dat moment aan het doen zijn. Als we bijvoorbeeld aan het eten zijn zitten we meestal actief en rechtop, maar zodra we onderling in gesprek raken of even rusten tussen twee gangen in nemen we vaak vrij direct een meer stabiele en ontspannen houding aan.

Voorkomen van zitklachten

Dit zitgedrag komt dus meestal voort uit een onbewust proces. Echter, bij het voorkomen van zitklachten helpt het als we het zitgedrag bewust beïnvloeden. Als je jezelf realiseert wat er tijdens zitten gebeurt, kan dat al voldoende zijn om min of meer bewust het zitgedrag te beïnvloeden. Daarbij is het van belang dat je jezelf bewust bent van de belasting zelf en van de tijdsduur van de belasting. 

Wil je actief zitten, zorg er dan voor dat de zithouding ook daadwerkelijk actief is. Daarbij moeten de spieren in de onderrug aangespannen worden om de rug zo goed mogelijk in natuurlijke vorm te houden. Zo wordt je rug anatomisch juist belast en hoeft de stand van het hoofd niet met extra spierspanning gecorrigeerd te worden.

Een misverstand over zitten

Een nog steeds vaak gehoord misverstand is dat je van zitten niet moe zou mogen worden. Maar je kunt beter een beetje gezond en verantwoord moe worden dan op termijn (vage) rug-, nek- en schouderklachten krijgen. Het is juist goed voor de noodzakelijke dynamiek van het zitten om stabiele zithoudingen – passief zitten – af te wisselen met actieve zithoudingen. Voor deze afwisseling is een balanskruk een ideale oplossing; een compacte kruk die je makkelijk naast je bureaustoel kunt gebruiken. Ook voor korte werkzaamheden of thuiswerken is balanskruk een goed alternatief voor een passieve zitoplossing. We hebben daarvoor onze eigen Balergo ergonomische balanskruk ontwikkeld. 

Belast je rug niet teveel

Naast passief zitten in een statische (bureau)stoel is er ook nog een manier van passief zitten waarbij stabiliteit verkregen wordt door in de banden van je rug te gaan hangen. Je zit dan ingezakt en met een bolle rug. Ondanks dat deze houding weinig energie kost, is het zeer belastend voor de tussenwervelschijven, banden en ligamenten van je onderrug. Ook moet je hoofd hierbij opgericht worden om toch vooruit te kunnen kijken, dit levert grote spierspanning in op in je nek. Op den duur kan deze houding leiden tot nek-, schouder- en rugklachten. Deze passieve stabiele houding wordt ook wel anatomisch onverantwoorde stabiliteit genoemd. 

Afwisseling is het belangrijkste; zorg voor een gezonde dynamiek van de belasting waarbij je passief en actief zitten afwisselt. Bedenk hierbij dat een stoel nog zo goed kan zijn en dat actief en dynamisch zitgedrag door goede stoeleigenschappen bevordert kan worden, maar het moet uiteindelijk door de gebruiker bewust worden uitgevoerd. 

Op een goede stoel kun je slecht zitten en op een slechte stoel kun je goed zitten.

Actief zitten zelf ervaren?

 

Wil u graag actief zitten en zelf ervaren of een actieve zithouding ook bij u past? Neem contact met ons op voor en proefplaatsing.

ZitTotaal - Alle rechten voorbehouden. | Voorwaarden | Privacy Policy | Retourbeleid | Cookies |

 

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten