Een aantal weken geleden had ik een erg interessant gesprek met Arjan Calatz, praktijkhouder en fysiotherapeut bij Fysioplus in Oss. We spraken hierbij vooral over bedrijfsfysio, een specialisatie dat binnen de praktijk wordt opgepakt door Arjan zelf en arbeidsfysiotherapeut Maike van Rossum. Vol enthousiasme vertelt Arjan mij over werkplekonderzoeken, trainingen op de werkplek, re-integratie trainingen en andere werkzaamheden die zij samen uitvoeren.
Het interessante is het verschil dat hij aangeeft tussen de oorzaken van verschillende klachten. Deze kunnen namelijk of arbeidsrelevant of arbeidsgerelateerd zijn.
“Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die buiten de werkplek zijn ontstaan, waar waarvan een persoon wel hinder kan ondervinden tijdens het uitvoeren van zijn of haar werk.
Arbeidsgerelateerde klachten zijn klachten welke ontstaan zijn op de werkplek. In beide gevallen kijken we naar de kern van het probleem en behandelen we de klacht ook lokaal, dat wil zeggen op de plaats van het lichaam waar de klacht zich voordoet.
Het interessante van arbeidsfysiotherapie is dat we mensen ook vaak op locatie helpen.
Hoe ziet de werkplek van iemand eruit? Welke houding neemt de persoon aan en wat kunnen we hier mogelijk aan verbeteren?
In de afgelopen periode was dit wat lastiger, waardoor we bij ons in de praktijk een proefopstelling van een kantoorwerkplek hebben gemaakt. We maken gebruik van videobellen zodat we mensen op afstand advies kunnen geven en ook direct kunnen laten zien hoe ze hun werkplek ergonomisch in kunnen richten.”
Arjan zegt verder: “Kortgeleden hebben we daar gezamenlijk nog intensieve gesprekken over gehad en de verwachting is dat de zogenaamde anderhalve meter samenleving straks nog meer vorm begint te krijgen. 60-70% van de mensen kan waarschijnlijk terug naar hun oude werkplek, terwijl 30-40% thuis zal blijven werken. Dan moet het thuis natuurlijk ook gewoon goed geregeld zijn.”
Het ontstaan van veel klachten begint vaak bij een verkeerde houding, of het te lang aannemen van een bepaalde houding. Ze zeggen weleens dat de beste zithouding de volgende is. Hiermee wordt bedoeld dat je zoveel mogelijk in beweging moet blijven, zelfs wanneer je zit. Je stoel is hierin niet leidend, maar jijzelf.
Het is altijd aan te raden om een goede en passende bureaustoel aan te schaffen, alleen is het natuurlijk wel zo dat als je hier verkeerd op zit, dat dan ook de meest dure bureaustoel een slechte stoel is.
Het gaat ook vaak om een stukje bewustwording van hoe je nu zit en vooral wat een goede zithouding is. Bij Fysioplus in Oss wordt hiervoor gebruik gemaakt van een apparaat dat de spierspanning meet. Door de spanning van de spieren in kaart te brengen kun je heel goed laten zien wat er met je spieren gebeurd op het moment dat iemand een bepaalde houding aanneemt. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld tonen waar klachten aan de nek vandaan komen. Als je namelijk continu in een verkeerde houding zit, dan staan die nekspieren op continue spanning en dat veroorzaakt op termijn klachten.
Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een speciaal kussen waar een ingebouwde sensor in zit. Deze sensor meet het zitgedrag van een persoon, zodat je daar ook verbetering in kunt toepassen.
Omdat een groot gedeelte van de Nederlanders de dagen grotendeels zittend doorbrengt, komen er ook steeds meer zit gerelateerde klachten. Een oorzaak hiervan ligt ook bij de opvoeding.
Kinderen worden bijvoorbeeld op school van jongs af aan al getraind in het stilzitten, terwijl ze veel beter in bewegen kunnen zijn.
Wanneer je kijkt naar Landen als Zweden en Noorwegen, dan zie je echt significante verschillen ten opzichte van ons land. Daar worden kinderen al veel sneller bewust gemaakt van zaken met betrekking tot ergonomie.
Als we dan kijken naar de werkplekken, dan lopen ze echt voor op ons land. Er zijn daar veel betere ergonomische werkplekken en het zit/sta werken is er veel meer geïntegreerd dan in Nederland. Als ik zou kijken naar de toekomst dan zou het goed zijn als we daar wat van zouden gaan leren.
0 reacties