Gratis verzending
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Showroom in Herpen
Vragen? bel 06-47989243

Interview met Silvia Thyssen oefentherapeut Cesar

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen hun hele leven klachtenvrij moeten kunnen werken, laat ik graag specialisten uit verschillende vakgebieden aan het woord om inzichten te delen die ze hebben opgedaan vanuit hun expertise. Ik sprak met Silvia Thyssen, oefentherapeut Cesar en kinderoefentherapeut bij Gezonder Bewegen Oefentherapie Cesar met 7 verschillende praktijken in regio Oss-Uden .

Oefentherapie Cesar / Mensendieck is een paramedische behandelmethode die gericht is op het voorkomen en verminderen van lichamelijke klachten. Middels advies dat gericht is op bewustwording van het eigen houdings- en beweeggedrag, wordt met bijbehorende oefeningen een gedragsverandering aangeleerd, welke klachten kan oplossen.

Door bewust te worden van het eigen houding en bewegingsgedrag en te leren wat voor ieder de best mogelijke manier van bewegen is, kunnen patronen worden doorbroken en een nieuwe gewoonte worden aangeleerd. Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat klachten steeds terugkeren. Door hier aan te werken voorkom je dit en kunnen klachten worden opgeheven.

Silvia werkt vooral met volwassenen met een reumatische aandoening, artrose, chronische pijn of fibromyalgie. Maar ook rugklachten / nek- schouder en hoofdpijnklachten komt veel voor.

Een oefentherapeut kijkt altijd naar het totaal. Dus naast de houding wordt er ook naar de spierspanning, adempatroon en balans gekeken. Doordat oefentherapie Cesar een breed spectrum aan klachten kan behandelen, ziet Silvia ook vaak een breed scala aan problemen waar mensen mee worstelen: “Dat is ook de uitdaging van het werk, dat voor elk probleem ook een unieke oplossing aangedragen kan worden”.

Silvia vertelt me ook dat pijn niet altijd het probleem is dat mensen hebben, het gaat vaak om meer dan dat. Dat is ook de reden dat ze samenwerken met onder andere psychologen, diëtisten, logopedisten en fysiotherapeuten die bijvoorbeeld een stukje krachttraining oppakken: “We kijken altijd naar het totaalplaatje, ook al zit de pijn vaak op een specifieke plek”.

Met de therapie die Silvia aanbiedt, wil ze vooral bewustzijn creëren bij haar cliënten. Wat is nu exact de klacht en waar komt deze vandaan? Vaak komen klachten voort uit een verkeerde houding, een verkeerde manier van bewegen en het vastzitten of terug vallen in oude patronen.

Lichaam en geest werken altijd samen en hebben invloed op elkaar.
Stress of onvoldoende slaap heeft ook invloed op pijn en pijnbeleving. Wanneer het slapen niet goed gaat, kunnen de slaapoefentherapeuten van Gezonder Bewegen daar wellicht ook iets in betekenen.

Wat is de oorzaak van het niet goed slapen, we zetten hierbij de dag in kaart, de nacht heeft invloed op de dag en andersom.
Uiteindelijk is het doel dat men zelf “tools” leert, waar men zelf mee verder kan. Samen op zoek naar de oorzaak, maar ook naar de oplossing. Belangrijk is dat mensen zelfredzaam zijn en niet afhankelijk worden van de therapeut. Wat kun je zelf doen om klachten te verminderen en voorkomen?

Doordat Silvia gespecialiseerd is in psychosomatiek kijkt ze vooral ook naar de psychische factoren welke een rol kunnen spelen bij lichamelijke klachten. Het zou zomaar kunnen dat bijvoorbeeld stress in veel gevallen een belangrijke factor is.

Slaap of gebrek aan slaap is ook een voorbeeld dat veel invloed op je leven. We kijken hierbij dan naar waarom het slapen niet lukt. Mensen benaderen het vaak als een probleem van ‘s nachts, terwijl het probleem juist overdag kan liggen.

Dat is ook het interessante van het vak. Wat is de hulpvraag? Waar gaat het mis? Samen gaan we dan zoeken naar oorzaken, zodat we oplossingen kunnen aandragen.

Afgelopen week was op de radio dat mensen met een zittend beroep vaak gemiddeld 10 uur per dag zitten. Zit-gerelateerde klachten zie je daardoor ook steeds vaker de revue passeren.

Als tip voor mensen met een zittend beroep wil Silvia dan ook graag meegeven om afwisseling te zoeken. Je stoel is niet in staat je houding te verbeteren, dit zul je daardoor echt zelf moeten doen. Natuurlijk is een goede stoel belangrijk, maar als deze niet goed bij je past, of je zit er niet goed op, dan heeft de stoel geen toegevoegde waarde.

Mensen vergeten vaak dat alles met elkaar in verbinding staat. Staan je voeten bijvoorbeeld niet goed op de grond tijdens het zitten, dan krijgen je benen te weinig ondersteuning, moet je onderrug meer gewicht dragen en kunnen klachten ontstaan. Pas als je dat soort dingen weet, dan kun je er ook iets aan gaan doen.

Soms kan iets kleins al een groot verschil maken.

Lees meer van mijn blogs

Is zitten wel het nieuwe roken?

Is zitten wel het nieuwe roken?Gastblog door Lieke Swaans Chiropractor en eigenaresse van Chiropractie Oss U heeft het afgelopen jaar ongetwijfeld wel eens gelezen of gehoord: "zitten is het nieuwe...

De dag van het werkplezier en wereld familiedag

De dag van het werkplezier en wereld familiedag Vandaag is het zowel De Dag van het Werkplezier als Wereld Familiedag. Een mooi moment voor een blog hierover en om een verband te leggen.  Plezier in...

Actief zitten vs passief zitten

Actief zitten vs passief zittenWist je dat er een significant verschil is tussen actief zitten en passief zitten?Om te beginnen zal ik de twee manieren van zitten eerst even kort toelichten. Actief...

Waarom zitten we zoals we zitten?

Waarom zitten we zoals we zitten?Wat zijn de meest opvallende kenmerken van ons zitgedrag en hoe uit zich dat? Als we dat weten, is het mogelijk er conclusies aan te verbinden en consequenties te...

Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk Gisteren was het 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk' (World Day for Safety and Health at Work). Deze door de Internationale...

Het ontstaan van beeldscherm ergonomie

Het ontstaan van beeldscherm ergonomieVandaag is het Werelddag van Creativiteit en Innovatie. De computer is toch wel een van de grootste innovaties in de geschiedenis geweest. Deze is tegenwoordig...

Het beste advies voor je ergonomische werkplek

Het beste advies voor je ergonomische werkplekWat is ergonomie Wat is een juiste ergonomische werkhouding Hoe moet je een ergonomische werkplek inrichten Ergonomische werkplek inrichten op kantoor...

Download mijn ebook

20 tips om beter te zitten

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten