Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Interview met Silvia Thyssen oefentherapeut Cesar

Teamfoto Gezonder Bewegen

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

14.09.2024

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen hun hele leven klachtenvrij moeten kunnen werken, laat ik graag specialisten uit verschillende vakgebieden aan het woord om inzichten te delen die ze hebben opgedaan vanuit hun expertise. Ik sprak met Silvia Thyssen, oefentherapeut Cesar en kinderoefentherapeut bij Gezonder Bewegen Oefentherapie Cesar met 7 verschillende praktijken in regio Oss-Uden .

Oefentherapie Cesar / Mensendieck is een paramedische behandelmethode die gericht is op het voorkomen en verminderen van lichamelijke klachten. Middels advies dat gericht is op bewustwording van het eigen houdings- en beweeggedrag, wordt met bijbehorende oefeningen een gedragsverandering aangeleerd, welke klachten kan oplossen.

Door bewust te worden van het eigen houding en bewegingsgedrag en te leren wat voor ieder de best mogelijke manier van bewegen is, kunnen patronen worden doorbroken en een nieuwe gewoonte worden aangeleerd. Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat klachten steeds terugkeren. Door hier aan te werken voorkom je dit en kunnen klachten worden opgeheven.

Silvia werkt vooral met volwassenen met een reumatische aandoening, artrose, chronische pijn of fibromyalgie. Maar ook rugklachten / nek- schouder en hoofdpijnklachten komt veel voor.

Een oefentherapeut kijkt altijd naar het totaal. Dus naast de houding wordt er ook naar de spierspanning, adempatroon en balans gekeken. Doordat oefentherapie Cesar een breed spectrum aan klachten kan behandelen, ziet Silvia ook vaak een breed scala aan problemen waar mensen mee worstelen: “Dat is ook de uitdaging van het werk, dat voor elk probleem ook een unieke oplossing aangedragen kan worden”.

Silvia vertelt me ook dat pijn niet altijd het probleem is dat mensen hebben, het gaat vaak om meer dan dat. Dat is ook de reden dat ze samenwerken met onder andere psychologen, diëtisten, logopedisten en fysiotherapeuten die bijvoorbeeld een stukje krachttraining oppakken: “We kijken altijd naar het totaalplaatje, ook al zit de pijn vaak op een specifieke plek”.

Met de therapie die Silvia aanbiedt, wil ze vooral bewustzijn creëren bij haar cliënten. Wat is nu exact de klacht en waar komt deze vandaan? Vaak komen klachten voort uit een verkeerde houding, een verkeerde manier van bewegen en het vastzitten of terug vallen in oude patronen.

Lichaam en geest werken altijd samen en hebben invloed op elkaar.
Stress of onvoldoende slaap heeft ook invloed op pijn en pijnbeleving. Wanneer het slapen niet goed gaat, kunnen de slaapoefentherapeuten van Gezonder Bewegen daar wellicht ook iets in betekenen.

Wat is de oorzaak van het niet goed slapen, we zetten hierbij de dag in kaart, de nacht heeft invloed op de dag en andersom.
Uiteindelijk is het doel dat men zelf “tools” leert, waar men zelf mee verder kan. Samen op zoek naar de oorzaak, maar ook naar de oplossing. Belangrijk is dat mensen zelfredzaam zijn en niet afhankelijk worden van de therapeut. Wat kun je zelf doen om klachten te verminderen en voorkomen?

Doordat Silvia gespecialiseerd is in psychosomatiek kijkt ze vooral ook naar de psychische factoren welke een rol kunnen spelen bij lichamelijke klachten. Het zou zomaar kunnen dat bijvoorbeeld stress in veel gevallen een belangrijke factor is.

Slaap of gebrek aan slaap is ook een voorbeeld dat veel invloed op je leven. We kijken hierbij dan naar waarom het slapen niet lukt. Mensen benaderen het vaak als een probleem van ‘s nachts, terwijl het probleem juist overdag kan liggen.

Dat is ook het interessante van het vak. Wat is de hulpvraag? Waar gaat het mis? Samen gaan we dan zoeken naar oorzaken, zodat we oplossingen kunnen aandragen.

Afgelopen week was op de radio dat mensen met een zittend beroep vaak gemiddeld 10 uur per dag zitten. Zit-gerelateerde klachten zie je daardoor ook steeds vaker de revue passeren.

Als tip voor mensen met een zittend beroep wil Silvia dan ook graag meegeven om afwisseling te zoeken. Je stoel is niet in staat je houding te verbeteren, dit zul je daardoor echt zelf moeten doen. Natuurlijk is een goede stoel belangrijk, maar als deze niet goed bij je past, of je zit er niet goed op, dan heeft de stoel geen toegevoegde waarde.

Mensen vergeten vaak dat alles met elkaar in verbinding staat. Staan je voeten bijvoorbeeld niet goed op de grond tijdens het zitten, dan krijgen je benen te weinig ondersteuning, moet je onderrug meer gewicht dragen en kunnen klachten ontstaan. Pas als je dat soort dingen weet, dan kun je er ook iets aan gaan doen.

Soms kan iets kleins al een groot verschil maken.

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten