Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Het ontstaan van beeldscherm ergonomie

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

26.04.2024

Vandaag is het Werelddag van Creativiteit en Innovatie. De computer is toch wel een van de grootste innovaties in de geschiedenis geweest. Deze is tegenwoordig niet meer weg te denken; de hele wereld draait op computers. In het begin van de 19e eeuw begon de ontwikkeling van de eerste mechanische computers, pas in 1938 ontstond de eerste echte mechanische computer. Die werd een jaar later al opgevolgd door de eerste elektromechanische computer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de ontwikkeling snel vooruit. In de VS werd toen de eerste elektronische computer gepresenteerd. Maar met de grootte van enkele klaslokalen en het energieverbruik van een zware locomotief, nog niet echt geschikt als personal computer. Die volgde pas in augustus 1981 door IBM, waarvan er eind 1982 op werkdagen één per seconde werd verkocht.

De introductie van de personal computer heeft ook enorme invloed gehad op de manier van werken met nieuwe werkvormen en banen. Dit leidde vervolgens weer tot nieuwe werkvormen en bijbehorende werkbelasting. 

De werkplekken in de jaren ’80 van de vorige eeuw beschikten vaak over een computer met een vast toetsenbord. Vaak zaten de kantoormedewerkers ook op een vierpoots kantoorstoel. Van ergonomisch werken was op dat moment nog geen sprake.

Ergonomie is rond 1850 voor het eerst gebruikt

In Nederland is in 1982 het ontwerpen van werkplekken volgens de beginselen van de ergonomie in de Arbeidsomstandighedenwet verplicht gesteld. Maar pas begin jaren 90 ontstond er echt aandacht voor ergonomie op de beeldschermwerkplek. Toen begonnen de eerste klachten te ontstaan als gevolg van deze nieuwe werkvorm. Langdurig (stil) zitten is een zeer belastende houding voor ons lichaam. Zeker als we dat op de verkeerde manier doen; in elkaar gezakt, onvoldoende ondersteuning aan rug en armen, een verkeerde kijkhoek en een verkeerde positie van het toetsenbord en de muis. 

Zo is er in Nederland in 2000 de NEN 1812 opgesteld; een norm voor bureaustoelen. Om de zithouding of werkhouding op een beeldschermwerkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk te houden, zijn ook daarvoor enkele richtlijnen opgesteld. Het lichaam is daarvoor in zes regio’s ingedeeld. Voor elke regio zijn drie zones aangegeven met daarbij voor elke zone een houding in graden gerelateerd aan een bepaalde tijdsduur waarin deze houding acceptabel is. Bijvoorbeeld regio nek/hoofd, zone I:

Deze richtlijnen zijn samen met andere richtlijnen voor het ergonomisch inrichten van een beeldschermwerkplek opgenomen in het Arbobesluit.

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten