Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Is zitten wel het nieuwe roken?

Lieke Swaans chiropractor chiropractie oss

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

18.07.2024

Gastblog door Lieke Swaans Chiropractor en eigenaresse van Chiropractie Oss

U heeft het afgelopen jaar ongetwijfeld wel eens gelezen of gehoord: “zitten is het nieuwe roken”! Maar klopt dit eigenlijk wel?

Wat ermee bedoeld wordt is dat het vele zitten zou kunnen leiden tot een aanzienlijke kans op vroegtijdig overlijden. Dit komt onder andere door de nadelige gevolgen van minder bewegen, zoals slechtere doorbloeding en minder vetverbranding.

Veel Nederlanders hebben een kantoorbaan, en zitten dus te werken. Vaak gaan ze zittend in de auto of trein naar hun werk en terug naar huis. Daar zitten ze wederom weer, dit keer aan tafel om te eten. Vervolgens ploffen ze op de bank om de rest van de avond TV te kijken. Het aantal uren dat we zitten is voor deze mensen te veel. Dus ja, we kunnen wel stellen dat zitten het nieuwe roken is.

Als we zitten, is de druk op de onderste tussenwervelschijven veel groter dan in staande of lopende positie. Dat kan op lange termijn leiden tot hernia’s en slijtage in de onderrug. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat we dagelijks blijven bewegen. Een half uurtje per dag is niet genoeg; 2 uur per dag komt al meer in de buurt. Na elk half uur zitten, horen we een paar minuten te bewegen.

Wat ook een goede tip is, is om een zit-sta-bureau en een goede bureaustoel aan te schaffen. Een half uur zitten kan dan afgewisseld worden met een half uur staan. Maar als we dan toch zo veel moeten zitten, dienen we wel op een correcte manier te zitten. Maar wat is nu een correcte zithouding?

Zet de voeten op de grond of op een voetenplankje, buig de heupen en knieën niet meer dan 90 graden, ondersteun de lendenwervels in de natuurlijke, ietwat holle positie, ondersteun de bovenrug met een rugleuning die hoog genoeg komt en zet het scherm op ooghoogte.

We zijn er dus bij gebaat dat we op een goede stoel zitten, die precies op ons eigen lichaam is afgestemd. Vraag daarom altijd advies aan de experts, daar zijn ze voor.

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten