Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

19.04.2024

Gisteren was het ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ (World Day for Safety and Health at Work). Deze door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) uitgeroepen internationale dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. De dag keert jaarlijks terug om deze zaken onder de aandacht te brengen. Een goede zaak wat mij betreft.

Veiligheid op het werk is voor veel bedrijven vaak nog te overzien. Er zijn veiligheidsvoorschriften en werken met de juiste apparatuur en hulpmiddelen is vaak eerder regel dan uitzondering. Denk hierbij aan helmen, speciale werkschoenen, veiligheidsbrillen en bijvoorbeeld een noodstop op zware machines.

Hoe anders is dit bij “gezondheid” op het werk, wat vaak nog als kostenpost wordt gezien, in plaats van investering. Wat mij betreft zou een investering namelijk altijd terugverdiend moeten worden. Laat dit nou net het geval zijn voor een investering in de gezondheid van je medewerkers.

Gezonde medewerkers presteren beter, blijven langer bij je werkzaam en melden zich bovendien minder vaak ziek. Bedrijven die investeren in gezond eten en het bijvoorbeeld mogelijk maken om vanuit het werk te sporten, presteren aanzienlijk beter dan bedrijven die dit niet doen. 

Als je als bedrijf wilt beginnen met het investeren in de gezondheid van je medewerkers, zou ik adviseren om te beginnen bij het begin. Dat is namelijk het inrichten van een goede ergonomische werkplek. Maar wat is nu precies ergonomie?

De Nederlandse Vereniging voor Ergonomie hanteert de volgende definitie voor ergonomie: “Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.” Ergonomie draagt dus bij aan preventie van arbeidsongevallen door onder andere gebruiksvoorwerpen veilig en gezondheidsbevorderend te ontwerpen.

Volgens artikel 3 uit de Arbeidsomstandighedenwet zorgt de werkgever voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. 

Voor deze werkgevers heeft de Europese Commissie een praktische gids opgesteld met concrete tips voor een geslaagde aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk volgens de EU-wetgeving. De gids is hier in alle officiële EU-talen gratis te downloaden.

Ook op de beeldschermwerkplek spelen veiligheid en gezondheid een belangrijke rol. Je zou hier misschien niet direct aan denken omdat er niet met machines, op hoogte of met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Maar waar moet je dan bijvoorbeeld aan denken?

 

Veiligheid; ongelukken voorkomen

Zorg ervoor dat kabels netjes worden weggewerkt en de werkplek is opgeruimd. Dit voorkomt dat je voeten of de wielen van de bureaustoel verstrikt raken waardoor jij of de computer kunnen vallen. Daarnaast dient de kruisvoet van een bureaustoel vijf poten / tenen te hebben in verband met kantelgevaar en mag de zitting om diezelfde reden niet buiten de wielen uitsteken. Verder zijn in sommige werkomgevingen ESD wielen noodzakelijk ter voorkoming van elektrostatische ontlading en kunnen er eisen gesteld worden aan de bekleding zoals brandwerend of antibacterieel.

 

Gezondheid; lange termijn

Denk hierbij onder andere aan goede verlichting en een gezond en constant binnenklimaat. Dit voorkomt onder andere oog- en hoofdpijnklachten.

Daarnaast is er een risico op Klachten aan Arm Nek en Schouder (KANS) door repeterende bewegingen en of werken in een statische houding.

Door te werken in een passende bureaustoel die jouw lichaam op de juiste plaats en manier ondersteunt, voorkom je zit-gerelateerde klachten aan nek, schouders en rug. Verder dient de beeldschermwerkplek goed ingericht te zijn met een juiste bureauhoogte en juiste positie van beeldscherm, muis en toetsenbord. Dit voorkomt ziekteverzuim en verkleint de kans op gezondheidsrisico’s als gevolg van langdurig (stil) zitten zoals hart- en vaatziekten. Voldoende beweging en afwisseling van houding zijn hierbij erg belangrijk.

 

Comfort; korte termijn

Door te werken op een comfortabele bureaustoel die is voorzien van de juiste pasvorm, schuim in de juiste hardheid en dikte en de juiste bekleding, kun je comfortabel werken en krijg je geen ‘harde kont’ of andere vervelende klachten gedurende de werkdag. Dit komt je productiviteit en concentratie ten goede.

In relatie tot veiligheid en gezondheid op het werk heb ik een model ontwikkeld dat laat zien waar ZitTotaal voor staat. Want wat mij betreft zijn er 3 essentiële onderdelen waaraan een ergonomische zitoplossing aan moet voldoen.

 

Comfort

Of het nu gaat om een bureaustoel, een werkstoel of balanskruk, het is voor de gebruiker belangrijk om comfortabel te kunnen werken. Daarom moet een stoel comfortabel zitten.

 

Gezondheid

Een gezond en vitaal leven, wie wil dat nu niet? ZitTotaal staat voor een werkleven lang gezond werken, zodat je ook op latere leeftijd klachtenvrij je beroep uit kunt oefenen.

 

Uitstraling

Voor veel gebruikers is de uitstraling van een werkplek belangrijk. Het oog wil namelijk ook wat.

Het veiligheidsaspect is bewust niet meegenomen in dit model omdat onze producten vanzelfsprekend voldoen aan alle veiligheidseisen.

 

Het ZitTotaal model

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten