20 tips om beter te zitten!
Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.
Veel gebruikte termen in relatie tot ergonomisch zitten
Wanneer je op zoek bent naar een ergonomische stoel, kom je vaak een aantal termen tegen bij de gemiddelde persoon niet zo direct een belletje doen rinkelen. Dit is natuurlijk ook niet zo wanneer je zelf geen expert bent in ergonomie of ergonomische zitoplossingen.
Mocht je graag willen weten wat een bepaalde term betekent, dan vind je op deze pagina de uitleg bij veelvoorkomende termen uit de ergonomische wereld.
Lendensteun of lumbaalsteun
Een lendensteun of lumbaalsteun is een apart verstelbaar deel in de rugleuning om de onderrug te ondersteunen. Een goede lendensteun is in hoogte en diepte verstelbaar om de natuurlijke holling van de onderrug te ondersteunen zodat de natuurlijke vorm van de rug tijdens het zitten zo goed mogelijk in stand blijft. Daarmee blijft de belasting op de (onder)rug beperkt.
De Ergo-200, Ergo-300, Ergo-500, Ergo-452, Ergo-Large, Ergo-Manager, Ergo-24 beschikken allen over een lendensteun of lumbaalsteun.
Netweave of mesh rug
Een rugleuning gemaakt van een soort gaas in plaats van een gestoffeerde rugleuning met schuimvulling. Voordelen zijn de ventilatie; door de kleine gaatjes is de rugleuning erg ‘luchtig’ wat overmatig transpireren kan voorkomen. Ook veert de rugleuning mee naar de vorm van je rug. Het nadeel van dit type rugleuning is dat deze vaak sneller uitrekt en daarmee zijn stevigheid en ondersteuning verliest. Let dus goed op de kwaliteit. Ook is een goede lendensteun extra belangrijk bij een netweave rug.
De Ergo-White en Ergo-100 basic beschikken over een netweave of mesh rug.
Schuifzitting
Zitting die over een rail kan schuiven om zo de zitdiepte (lengte van het zitvlak ten opzichte van de rugleuning) in te stellen. Dit gebeurt veelal door een hendel uit te trekken of in te drukken en vervolgens de zitting naar voren te trekken of achteren te duwen. Wanneer de zitting in de gewenste positie staat, kun je de hendel loslaten en zal de schuifzitting vergrendelen.
De Ergo-100, Ergo-White, Ergo-200, Ergo-300, Ergo-500, Ergo-452, Ergo-Large, Ergo-Manager, Ergo-24 en de Ergo-Plus hebben allen een schuifzitting.
4D armlegger
Een armlegger of armleuning die in hoogte, breedte en diepte verstelbaar is en ook nog draaibaar om een verticale as. Dit type armleggers kan dus in alle mogelijke richtingen worden versteld om zo voor optimale pasvorm en ondersteuning te zorgen. Echter, als een bureaustoel 4D armleggers heeft, wil dat niet automatisch zeggen dat de armleggers voor iedereen passend in te stellen zijn. Vaak is de breedte van de zitting of de bevestiging van de armleuning onder de zitting de beperking; een armleuning kan tot minimaal de breedte van de zitting naar binnen geschoven worden. De armpad bij een 4D armlegger kan dan nog wat verder naar binnen geschoven worden, maar dat kan nooit meer zijn dan de breedte van de armpad zelf.
De Nuance ergonomische stoel voor vrouwen, Ergo-300, Ergo-500, Ergo-452 en Ergo-Manager beschikken allen over een 4D armlegger.
Armpad
Bovenzijde van de armleuning. Het is het horizontale vlak waar je je onderarm op laat rusten. Deze zijn meestal van kunststof gemaakt en kunnen hard of zacht zijn. Ook zijn er bureaustoelen met gestoffeerde armpads. Dit zorgt vaak voor meer comfort, maar ze worden ook eerder vuil en zijn gevoeliger voor slijtage.
De Ergo-100, Ergo-White, Ergo-200, Ergo-300, Ergo-500, Ergo-452, Ergo-Large, Ergo-Manager, Ergo-24 en de Ergo-Plus en de Nuance hebben allemaal een armpad.
Synchroonmechaniek
Mechaniek voor bewegend zitten waarbij de rugleuning en zitting naar achteren kunnen bewegen. Deze beweging gebeurt in een bepaalde verhouding van rug ten opzichte van de zitting; de rug beweegt daarbij meer naar achteren dan de zitting. De meest gebruikte verhouding is 1:2,5 waarbij de rugleuning dus 2,5 keer zoveel achterover beweegt dan de zitting. Andere voorkomende verhoudingen zijn 1:4 en 1:1.
Bij een synchroonmechaniek kun je vaak de tegendruk instellen met de zogenaamde gewichtsinstelling. Hiermee bepaal je hoeveel moeite je moet doen om de rug naar achteren te duwen, ofwel hoeveel tegendruk de rugleuning geeft. Er zijn ook synchroonmechanieken met een automatische gewichtsinstelling. Vrijwel alle synchroonmechanieken kun je ook blokkeren in een aantal standen. Daarmee zet je het mechaniek vast in een bepaalde stand.
Het voordeel van een synchroonmechaniek is een constante wisseling van zithouding en een maximale ondersteuning in elke zitpositie.
De Ergo-100, Ergo-White, Ergo-200, Ergo-300, Ergo-500, Ergo-452, Ergo-Large, Ergo-Manager, Ergo-24 en de Ergo-Plus beschikken allen over een synchroonmechaniek.
Freefloat mechaniek
Bij een freefloat-mechanisme kan de zitting onafhankelijk van de rugleuning kantelen. Dit laat je toe om bijvoorbeeld zeer actief met een voorwaarts gekantelde zitting te werken. Je spieren nemen dan de functie van de rugleuning over. Eventueel kan je het systeem uitschakelen en tijdelijk overgaan naar een meer passieve zithouding.
De Nuance beschikt over een freelfloat mechaniek.
Zittinghoek
Hoek van de zitting of onderkant van de bovenbenen ten opzichte van de horizontaal. Er wordt gesproken van een negatieve zitting hoek of zithoek als de voorkant van de zitting naar beneden staat en lager is dan de achterkant van de zitting.
Een zittinghoek is te vinden op al onze bureaustoelen en al onze medische zitoplossingen, met uitzondering van de Hoxa medische werkkruk.
Zithoek
De stand van het raakvlak aan de bovenrug ten opzichte van de onderkant van de bovenbenen.
Functionele rugleuninghoek
Hoek tussen het raakvlak van de bovenrug en de horizontaal. Dit zijn de zittinghoek en zithoek bij elkaar opgeteld.
Zitbreedte
Breedte van de zitting of ook wel de ruimte tussen de armsteunen (niet de armpads)
Zitdiepte
Afstand van de voorkant van de zitting tot de onderkant van de rugleuning.
Gewichtsinstelling
Instelling van de tegendruk die het mechaniek geeft wanneer deze in losse positie wordt gezet. Bij bijvoorbeeld een freefloat-mechaniek of synchroonmechaniek kun je deze weerstand instellen om te voorkomen dat de rugleuning je uit de stoel duwt of je juist bij minimale beweging achterover kantelt.
Gewichtsinstelling is mogelijk bij de Ergo-100, Ergo-White, Ergo-200, Ergo-300, Ergo-500, Ergo-452, Ergo-Large, Ergo-Manager, Ergo-24 en de Ergo-Plus.
Multifunctionele wielen
Wielen die geschikt zijn voor alle ondergronden, zowel hard als zacht.
Multifunctionele wielen zitten standaard op de Ergo-100, Ergo-White, Ergo-200, Ergo-300, Ergo-500, Ergo-452, Ergo-Large, Ergo-Manager, Ergo-24 en de Ergo-Plus en de Nuance en zijn optioneel bij al onze ergonomische bureaustoelen en medische zitoplossingen.
Harde wielen
Deze wielen hebben een hard loopvlak en zijn geschikt voor zachte vloeren zoals tapijt.
Harde wielen zijn standaard bij e Ergo-300 en de Ergo-Manager en zijn optioneel bij al onze ergonomische bureaustoelen en medische zitoplossingen.
Zachte wielen
Deze wielen hebben een zacht loopvlak en zijn geschikt voor harde vloeren zoals laminaat, beton en pvc
Zachte wielen zijn optioneel bij al onze ergonomische bureaustoelen en medische zitoplossingen.
Belast geremde wielen
Deze wielen worden geremd zodra ze belast worden. Dus als je op een stoel gaat zitten met belast geremde wielen, dan rollen deze vrijwel niet.
Belast geremde wielen zijn optioneel bij al onze ergonomische bureaustoelen en medische zitoplossingen.
Onbelast geremde wielen
deze wielen worden geremd zodra ze niet belast worden. Dus als je op een stoel gaat zitten met onbelast geremde wielen, dan zal deze soepel rollen. Ga je van de stoel af, dan rolt de stoel vrijwel niet meer.
Onbelast geremde wielen zijn optioneel bij al onze ergonomische bureaustoelen en medische zitoplossingen.
ESD wielen
Dit zijn antistatische en elektrisch geleidende wielen. Dit type wielen wordt vaak toegepast in bijvoorbeeld industriële omgevingen waar geleiding en statische lading gevaarlijk zijn. Veel gebruikt in high-tech industrieën en medische werkomgevingen.
ESD wielen zijn optioneel bij al onze ergonomische bureaustoelen en medische zitoplossingen.
Actief zitten
Actief zitten is zitten in een actieve, rechte houding. Daarbij is de zithoek +/- 100 tot 105º en de zittinghoek +/- 0 tot 4º. In deze houding wordt vaak gezeten tijdens werken achter de computer en eten.
Al onze ergonomische zitoplossingen bevorderen actief zitten.
Passief zitten
Passief zitten is een meer ontspannen houding waarbij verder achterover wordt geleund dan bij actief zitten. De zithoek bij passief zitten is +/- 105º en de zittinghoek +/- 18º. In deze houding wordt vaak gezeten tijdens tv kijken en auto rijden.
Therapod® Sense Fit Technology
De Therapod® Sense Fit Technology is een technologie waarbij de rug individueel aangepast kan worden door verschillende elastische banden in de rugleuning. Deze banden zijn vanaf de achterzijde van de rugleuning onafhankelijk van elkaar op de gewenste spanning te zetten. Op die manier is de vorm en ondersteuning van de rugleuning per persoon af te stemmen.
De Ergo-500 beschikt over Therapod® Sense Fit Technology.
0 reacties