Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Wat een tomaat kan bijdragen aan productiviteit

Een rode tomaat ter illustratie van de pomodoro techniek

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

18.07.2024

Tegenwoordig hebben we het allemaal druk, druk en nog eens druk. We hebben afspraken die nagekomen moeten worden en deadlines die moeten worden nageleefd. De smartphone is een hulpmiddel, maar kan ook een grote afleider zijn en een grote groep mensen zit op een standaard bureaustoel en werkt in één van de vele niet zo productieve kantoortuinen die ons land rijk is.

De optelsom van factoren die bijdragen aan stress, niet ergonomisch werken en de afleiding, zorgt ervoor dat we eigenlijk een stuk gezonder en daarmee ook productiever kunnen werken dan we nu doen, maar hoe?

Als gezondheidszorgtechnoloog en eigenaar van ZitTotaal wil ik iedereen natuurlijk als eerste adviseren te werken op een ergonomische werkplek met een ergonomische bureaustoel die bij jouw lichaam past. Want we passen ons nog steeds teveel aan aan onze stoel in plaats van andersom. Maar goed, daar wil ik het vandaag niet over hebben.

Ik wil je namelijk vertellen over het geheim van de populaire pomodoro techniek. Een techniek die tijd vóór je laat werken, in plaats van tegen je.

Het was Francesco Cirillo die in de jaren ’80 van de vorige eeuw zich ergerde aan het feit dat hij continu werd afgeleid door zaken die voor hem niet belangrijk waren. Hierdoor kwam hij niet toe aan zijn eigen werkzaamheden en had hij het dus constant druk. Om dit op te lossen kwam een timer in de vorm van een pomodoro (Italiaans voor tomaat) ontzettend goed van pas.

Zijn idee vas om zijn pomodoro op 25 minuten te zetten. In deze 25 minuten zou hij werken aan één enkele taak en hij wilde tijdens deze 25 minuten ook niet gestoord worden. Na 25 minuten nam hij een pauze van 3 tot 5 minuten en ging hij verder met zijn volgende “pomodoro”.

Deze methode werkte zo goed dat hij deze heeft geperfectioneerd, er een boek over heeft geschreven en er wereldwijde miljoenen mensen zijn die deze techniek in hun dagelijkse leven toepassen.

De methode bestaat simpelweg uit 6 stappen:

  1. Kies een taak die je af wilt maken
  2. Zet de “pomodoro” op 25 minuten
  3. werk aan de taak totdat de timer is afgelopen
  4. Zet een vinkje bij de “pomodoro” die je zojuist hebt afgerond
  5. Neem een korte pauze van een paar minuten
  6. Neem na elke 4e “pomodoro” een langere pauze van 20 tot 30 minuten

Het grote voordeel van deze techniek is dat je veel productievere dagen gaat krijgen. Je krijgt je werk makkelijker en sneller af en kunt een grotere bijdrage leveren aan het bedrijf waar je werkt. De korte pauzes zijn bovendien bevorderlijk voor je gezondheid, want te lang achter elkaar zittend doorbrengen is immers niet gezond.

Onderstaande video vertelt je in nog geen 3 minuten hoe je de pomodoro-techniek zelf kunt gaan toepassen.

 

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten