Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Medische zitoplossingen; het hoe wat en waarom

Laborant aan het werk op een ergonomische stoel

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

18.06.2024

Medische zitoplossingen zijn een aparte categorie binnen de werk- en kantoorstoelen. Door de werkzaamheden die erop uitgevoerd worden en de ruimten waarin ze staan, hebben ze hun eigen unieke vormen en eisen. 

Bij het vormen van een advies rondom zitoplossingen zijn de fysieke belasting en de neutrale positie van de wervelkolom tijdens het zitten het uitgangspunt. Er is een groot verschil tussen de manier van zitten bij medisch specialisten en paramedici en iemand achter een ‘normaal’ bureau. Ook wisselen zij vaker tussen zitten en staan/lopen, verplaatsen zit over het algemeen ook vaker en langer op hun zitoplossing. En, niet onbelangrijk, ze voeren vaak diverse (be)handelingen uit tijdens het zitten. Al met al vraagt dit dus om bijzondere zitoplossingen, zogenaamde medische zitoplossingen. 

Vergeet ook de kwaliteits- en hygiëne-eisen niet die vaak gelden in de zorg. Werken in een steriele omgeving betekent dat ook de zitoplossing hierop bedacht moet zijn. Bekleding moet eenvoudig te reinigen zijn en vaak ook anti-bacterieel en bloed en urine bestendig. Stamskin is dan een veel gebruikte oplossing. Ook voor de bediening van bijvoorbeeld de zithoogte vraagt dit om speciale oplossingen zodat de gebruiker dit niet met zijn/haar schone handen hoeft te doen. Daarvoor wordt dan een gasveer met voetbediening ingezet. Of, als een behandelaar zijn of haar patiënt op gewenste hoogte wil zetten zonder dat deze daarvoor op hoeft te staan, is een hydraulische voetpomp de oplossing. 

Dan zijn er ook nog enkele bijzondere vormen om het werk eenvoudiger te maken door een bepaalde zithouding te ondersteunen en zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te creëren. Denk aan bijvoorbeeld een zadelzit met rugleuning of een speciaal gevormde tabouret met afgeschuinde voorzijde; hierop kan men makkelijk actief zitten met veel bewegingsvrijheid en toch de gewenste ondersteuning. Een andere bijzondere oplossing voor medici is de Lean Chair; deze werkstoel heeft geen rugleuning maar een borststeun. Dit is ideaal voor beroepen waarbij men voorover hangt en ondersteuning van de borst belangrijk is om de rug te ontlasten en toch je werk kunnen doen. Ideaal voor bijvoorbeeld tandartsen. 

Om de doelgroep van medisch specialisten en paramedici van een goede zitoplossing te kunnen voldoen, hebben wij een aparte categorie zitoplossingen aan het assortiment toegevoegd. We willen hiervoor enkel voor topkwaliteit en kiezen daarom voor het assortiment van de Nederlandse fabrikant Medisit.

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten