Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Zoveel mensen, zoveel bureaustoelen.. toch?!

bureaustoelen

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

05.05.2024

Eerder heb ik al eens geschreven over de normeringen van bureaustoelen; deze zijn met name in het leven is geroepen om facilitair managers te ondersteunen in de keuze voor goed kantoormeubilair. Met een dergelijk beoordelingssysteem kan objectief worden vastgesteld welke bureaustoelen voor de (Nederlandse) bevolking geschikt zijn. De NPR 1813 is voor ons Nederlanders de meest uitgebreide en gaat er vanuit dat 90% van de Nederlandse bevolking er goed op kan zitten. In de praktijk blijkt dit nog vaak tegen te vallen…

De NPR 1813 stelt bijvoorbeeld dat de zitdiepte instelbaar dient te zijn van 38-48cm, maar 43% van de Nederlandse mannen en vrouwen van 20-60 jaar heeft een zitdiepte nodig van meer dan 48cm (lengte bil-knieholte zittend gemeten met 3cm ruimte aan de voorzijde van de zitting tot de knieholte)

Deze zelfde bevolkingsgroep heeft een gemiddelde zitbreedte van 40cm, wat betekent dat 50% dus smaller is dan 40cm terwijl de NPR1813 stelt dat de zitting minimaal 40cm breed dient te zijn. Het grootste probleem is dan vaak dat de armleggers te ver uit elkaar staan en de armen dus niet goed ondersteund kunnen worden.

Verder stelt de NPR 1813 nog dat de breedte tussen de armleuningen minimaal tussen de 36 en 51 cm verstelbaar moet zijn en de armleuning minimaal 5cm breed moet zijn. Dat betekent dat maar liefst 20% van de Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 20 en 60 jaar niet goed gebruik kan maken van de armleggers omdat ze dan nog te ver uit elkaar staan. Bij alleen vrouwen tussen de 20 en 60 jaar ligt dat percentage zelfs op 34%! Eenderde van de Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 60 jaar past dus niet op een stoel die voldoet aan de Nederlandse Praktijk Richtlijn…

Gekeken naar productiekosten en -mogelijkheden is het logisch dat er standaard stoelen worden gemaakt door bureaustoel-fabrikanten. Deze worden gebaseerd op gemiddelde lichaamsmaten zodat zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken, maar niemand is gemiddeld. Laat staan dat iemand voor álle relevante maten aan het gemiddelde voldoet. Er zijn dus behoorlijk veel mensen die niet op zo’n standaard stoel passen en behoefte hebben aan bepaalde specifieke ondersteuning en of maatvoering. Aangezien zitten een zeer belastende houding voor ons lichaam is en we steeds vaker en langer zittend werk verrichten, is het juist belangrijk om op een passende bureaustoel te zitten. Dit bespaard niet alleen miljoenen aan verzuimkosten, maar brengt daarnaast aanzienlijke gezondheidsvoordelen met zich mee. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de werkgever.

ZitTotaal heeft als missie iedereen een passende bureaustoel en heeft dan ook een specifieke selectie bureaustoelen om iedereen te kunnen helpen. Pasvorm, kwaliteit en comfort, zijn immers belangrijker dan design als je er elke dag op moet werken.

Van de Ergo Large voor grote mensen tot de Ergo Plus voor mensen met een maatje meer. En de Nuance, bureaustoel speciaal voor vrouwen in vier maat-varianten en de Ergo300 voor kleinere en smallere mensen.

Bron: DINED 2004, TU Delft 

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten