Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Waar is de muisarm toch gebleven?

Hand op computermuis

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

16.04.2024

Ik kan me nog goed herinneren dat we de eerste pc thuis kregen, wat een bakbeest!
Het was een Pentium 200 Mhz waar het toentertijd geheel nieuwe Windows 95 op draaide. Ik geloof dat de harde schijf rond de 2GB aan intern geheugen had. Iets wat mij niet zoveel uitmaakte als ik er maar spelletjes op kon spelen.

In de jaren erna werd de pc gemeengoed en gingen veel kantoren ook over op de Personal Computer. En toen was er ineens… de muisarm!

De muisarm was een het gevolg van veelvuldig gebruik maken van de muis van je computer. Door steeds dezelfde bewegingen te maken en in een onnatuurlijke houding te werken, kregen mensen klachten aan onder andere de pols en onderarm.

De klachten door het gebruik van de computer waren natuurlijk nieuw, maar klachten door het herhaaldelijk uitvoeren van kleine niet inspannende bewegingen, was al wat langer bekend, al dan niet bij het grote publiek. Cassiers bijvoorbeeld die de hele dag dezelfde beweging maken, of musici die tijdens urenlange oefensessie die vingers continu op de snaren van de gitaar, of toetsen van de piano hebben.

De verzamelnaam voor deze klachten werd Repetitive Strain Injury, ofwel RSI genoemd. In een artikel van RTL Z wordt aangetoond dat de interesse in RSI de laatste jaren flink is afgenomen, maar zeker niet is verdwenen.

 

KANS klachten

Tegenwoordig noemen we RSI vooral KANS klachten, wat staat voor Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder.

Typische KANS klachten zijn door medische beroepsgroepen sinds 2004 onderverdeeld in een 23-tal ziektebeelden. Het Carpaletunnelsyndroom waarbij de middelste zenuw van de pols bekneld is, de Frozen shoulder en de tennisarm (of Epicondylitis_lateralis) zijn enkele bekende voorbeelden van ziektebeelden die vallen onder KANS klachten. De complete lijst is hier te vinden.

Ieder jaar op 28 februari vind RSI awareness day plaats, ofwel de internationale RSI dag. Omdat RSI staat voor klachten door repetitieve handelingen en 29 februari maar eens in de 4 jaar plaatsvindt (en daardoor dus niet repetitief is), is RSI awareness day dit jaar op 29 februari.

 

RSI of KANS klachten voorkomen

RSI of KANS klachten kunnen erg vervelend zijn en je belemmeren in je dagelijkse werkzaamheden, bovendien kan het genezingsproces vaak lang duren. Voorkomen is daardoor nog altijd beter dan genezen. Ik geef je graag enkele tips om deze klachten te voorkomen:

  • Probeer zoveel mogelijk vanuit je toetsenbord te werken en gebruik zo min mogelijk je muis. Wanneer je toch vaak een muis nodig hebt, maak dan gebruik van een ergonomische (verticale) muis.
  • Wissel werkzaamheden af en doe niet continu dezelfde handelingen.
  • Neem pauzes tijdens werkzaamheden en sta bijvoorbeeld op om even koffie te halen of een rondje te lopen.
  • Doe oefeningen die de doorbloeding van je spieren bevorderen.
  • Neem niet teveel werk op je en probeer zoveel mogelijk stressvrij te werken.
  • Richt je werkplek ergonomisch in en gebruik speciale hulpmiddelen. Gebruik een speciaal toetsenbord, een beeldschermverhoger en een ergonomische bureaustoel om je werkplek ergonomisch in te richten en klachten te voorkomen.

 

Mocht je zelf last hebben van klachten of interesse hebben in een betere werkhouding? Kijk eens op mijn werkplekonderzoek pagina.

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten