Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Miljoenen aan verzuimkosten te besparen met beter zitbewustzijn en passende bureaustoelen.

verzuimkosten te besparen met beter zitbewustzijn

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

17.06.2024

Wist je dat er in Nederland sinds eind 2018 meer dan twee miljoen mensen met nek-, schouder- en rugklachten zijn en dat een zieke werknemer de werkgever gemiddeld €250 per dag aan directe kosten kost? Samen met de indirecte kosten (o.a. kosten voor vervanging) loopt dit zelfs op tot €410 per dag! (Cijfers CPB 2016). Deze klachten zijn dus niet alleen erg vervelend, maar kosten de Nederlandse economie honderden miljoenen per jaar. Beeldschermwerk is een risicofactor voor het ontstaan van nek-, rug- en rugklachten. En in Nederland heeft 33% van de beroepsbevolking fulltime beeldschermwerk…

Het zitbewustzijn in Nederland is erg laag. Zo weet bijvoorbeeld 85% van de mensen niet of nauwelijks waar knoppen van een bureaustoel voor dienen. Door mensen bewust te maken van wat er tijdens het zitten met je lichaam gebeurt en wat dat betekent op de lange termijn, kan al veel bereikt worden. Daarmee kunnen klachten namelijk sterk verminderen of zelfs voorkomen worden. De daarmee gepaarde kosten worden zo dus bespaard. Als iedereen dan ook nog op een passende (bureau)stoel zit, kan veel uitval voorkomen worden.

Nederland is (helaas) geen preventie-land; pas als het fout gaat mag het geld kosten. Maar door preventief in te zetten op het vergroten  van het zitbewustzijn, de juiste hulpmiddelen en passende bureaustoelen, kan juist veel geld bespaart worden. Het gemiddeld aantal verzuimdagen van Nederlandse werknemers bedraagt al jaren zo’n 7,5 dagen per ziekmelding. Deze kosten de werkgever zoals gezegd €250 per persoon per dag aan directe kosten. In 23% van de van verzuim gevallen is de oorzaak geheel of gedeeltelijk in het werk gelegen. Daarin zijn de gevallen waarin men niet direct verzuimd maar door klachten wel minder productief is en een verminderde concentratie heeft, nog niet meegenomen.

Door als werkgever aan je plicht te voldoen door je werknemers een passende stoel ter beschikking te stellen, verdien je dus uiteindelijk zelfs geld en kan veel verzuim voorkomen worden. Niet slecht in deze tijden waarin de zorgkosten steeds verder oplopen.

We kunnen in Nederland dus nog flink wat geld besparen zonder extra maatregelen of kosten, maar gewoon met wat extra aandacht en de juiste kennis toepassen. Dat laat je toch niet zitten…

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten