Meerdere benamingen voor grofweg hetzelfde product. Een kruk is een zitmeubel en heeft in tegenstelling tot een stoel geen leuningen (arm en of rug). Datzelfde geldt voor een Europese tabouret; een laag zitmeubel zonder leuningen. Een kruk kan bijvoorbeeld nog een barkruk zijn, wat geen laag zitmeubel is.
Tabouret wordt ook vaak een werkkruk genoemd, of een werkkruk een tabouret. Het is een Frans woord en kent een stuk of acht vertalingen, waaronder kantoorkruk en het Nederlandse taboeret. In tegenstelling tot de Europese, zijn de Afrikaanse tabourets massieve krukken en dient deze vaak als troonzetel waarvoor ze vaak versierd of gebeeldhouwd zijn. Vroeger was de tabouret in Europa het zitmeubel van een hertogin. Alleen een lid van een vorstelijke familie mocht in gezelschap van een hogergeplaatste zelf ook zitten. Lagere edellieden mochten in aanwezigheid van hogergeplaatste niet zitten behalve als er gekaart werd. In die tijd was een tabouret een zitmeubel voor vrouwen, heren zaten er niet op. Hierdoor werd er gesproken van het “Privilege du tabouret”.
Met een tabouret wordt in de Zaanstreek een tafel of ander meubel bedoelt waar je bij binnenkomst je sleutels en dergelijke neerlegt. Tegenwoordig is het woord vooral bekend als zitmeubel in de werkomgeving en zijn daar meestal voorzien van een gasveer voor de hoogteverstelling. Een goede tabouret is gemaakt voor regelmatig en intensief gebruik. Door het voetkruis met vijf tenen is het een stabiele zit, vaak voorzien van een vlakke ronde zitting met dikke schuimlaag voor groot zitcomfort.
De grote bewegingsvrijheid maakt het een geschikte zitoplossing voor diverse beroepen waarbij met de handen wordt gewerkt. Denk aan kappers, pedicures, tandartsen en de verzorging. Ook is hij geschikt als bijzetkruk voor op kantoor. ZitTotaal heeft naast de standaard tabouret voor op de werkvloer ook zadelkrukken, balanskrukken en een sta-hulp.
0 reacties