Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Het belang van goed zittend, door de ogen van de arbeidsdeskundige

Monique Mijnders, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige bij Het Arbeidsdeskundig Collectief

Geschreven door Wesley van Eijndhoven

17.06.2024

Gastblog door Monique Mijnders, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige bij Het Arbeidsdeskundig Collectief

TNP Innovation for life factsheet 2016

Werknemers brengen vaak een groot deel van hun leven zittend door. Vooral kantoor- en beeldschermwerkers zitten lang achter elkaar, tot wel 5,5 uur per dag. En té weinig afwisselen van werkhouding levert vaak gezondheidsklachten op.

Met het verder automatiseren en robotiseren van fysiek werk is in de loop der tijd bovendien de nadruk steeds meer komen te liggen op (langdurig) zittend (beeldscherm-)werk. Met alle problemen van dien.

Als arbeidsdeskundigen zijn wij voortdurend op zoek naar het herstellen van de (verstoorde) balans van de werkende mens. Het liefst zijn we de problemen voor, maar regelmatig merken we dat werknemers al klachten hebben, variërend van rugklachten, nek- en schouderklachten, maar ook klachten met zien, burn-out of hartproblemen en diabetes type 2.

Wanneer wij als arbeidsdeskundigen de werkplek van de werknemer bezoeken, zien wij regelmatig dat de zithouding en het (zit)gedrag beter kunnen. Door te voorkomen dat werknemers te lang eenzelfde werkhouding hebben, kunnen klachten -ook op de lange termijn-worden voorkomen.

Graag geven wij wat tips, waarmee de zithouding en het zitgedrag van uw werknemer verbeterd kan worden:

  • Zorg voor een werkplek die goed ingesteld is. Stel de hoogte van het bureau en de hoogte van de stoel af op de lengte van de werknemer. Door een adviseur te laten kijken naar de werkplekken van uw medewerkers, zorgt u er voor dat hun zithouding optimaal is ingesteld.
  • Zet de printer op een centrale plek, waardoor de medewerker vaker op moet staan tijdens het werk. Elke werknemer zou iedere 20-30 minuten het zitten even moeten onderbreken met kortdurend lopen van een aantal minuten. Studies hebben aangetoond dat deze onderbrekingen een gunstig effect hebben op cardiovasculaire risicofactoren
  • Met ‘dynamisch zitten’ beweegt een werknemer automatisch meer dan op een vaste bureaustoel.
  • Kijk kritisch of alle werkzaamheden zittend uitgevoerd moeten worden. Telefoneren kan misschien ook staand, wanneer gebruik gemaakt wordt van een headset. Loop naar een collega toe als dat kan, in plaats van een e-mail te sturen. Ga staan, als een collega langs komt voor overleg.
  • Zorg ook voor alternatieven zoals zit- statafels, balanskrukken of bureaufietsen
  • Stimuleer de lunchwandeling

Heeft u nog vragen? Of wilt u advies? Neem gerust contact met ons op.

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten