Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Het beperken van de werkbelasting op de Dag van de Arbeid

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

26.04.2024

Vandaag, 1 mei 2019 is het de Dag van de Arbeid. Waar in de meeste Europese landen deze dag als officiële feestdag gevierd wordt, is dat onder andere in Nederland niet het geval. Het neemt een belangrijke positie in op de manier waarop we met onze werkdag omgaan. De eerste internationale Dag van de Arbeid werd gevierd op 1 mei 1890. De dag staat internationaal bekend als een feest voor iedereen die de strijd voor de rechten van de arbeider wil herdenken en vieren.

De Dag van de Arbeid ligt namelijk aan de basis van onze 8-urige werkdag, welke in Nederland in 1919 werd ingevoerd. Tot op de dag van vandaag is de
8-urige werkdag de standaard. Het is een soort norm om de werkbelasting te beperken.

Het doel van de 8-urige werkdag werd als volgt geformuleerd; acht uren voor arbeid, acht uren voor recreatie en acht uren voor rust. Een evenredige etmaal verdeling, wat hiervan de uitkomst is, zou het meest geschikt zijn voor de maatschappij zoals deze toentertijd bestond.

Waar in de tijd van het ontstaan van de Dag van de Arbeid, veelal ambachtelijk werd gewerkt, heeft het leven de vorige eeuw zich in een sneltrein vaart ontwikkeld. Als gevolg van o.a. de automatisering van diverse (productie)processen en het enorme gebruik van computers, brengen tegenwoordig veel mensen de werkdag zittend door. Het zware werk wordt veelal door machines gedaan, waardoor er veelal banen zijn ontstaan die we nu kantoorbanen noemen. Een meer dienstverlenende taak in plaats van meer gericht op productie.

We weten tegenwoordig allemaal dat langdurig zitten niet gezond is en kan leiden tot lichamelijke klachten. Vage pijntjes aan rug, schouder en nek heeft vaak te maken met te weinig ondersteuning en een een verkeerde zithouding.
Het is natuurlijk niet voor niets dat zitten wel eens het nieuwe roken wordt genoemd of vergeleken wordt met zonnen.

Ondanks dat we tegenwoordig steeds beter geïnformeerd zijn over de voordelen van een goed passende bureaustoel en ergonomisch zitten, is de eerste speciaal ontworpen bureaustoel ouder dan je wellicht zou denken. De eerste, van wat je zou kunnen zeggen ergonomische, speciaal ontworpen bureaustoel is ontwikkeld in 1849.

Waar op de dag van de Arbeid een norm voor het aantal werkuren in een werkdag is opgesteld, gaat men steeds beter inzien dat niet alleen het aantal werkuren, maar ook de gereedschappen een moeten voldoen aan een bepaalde norm. Voor mensen met een zittend beroep is de bureaustoel dit onmisbare gereedschap, waar ook een norm voor is opgesteld. Deze norm zegt echter alleen iets over de maatvoering van stoelen en niet over de kwaliteit, ergonomische eigenschappen en het zitcomfort.

De arbeidsinspectie geeft aan dat de werkgever voor een passende bureaustoel moet zorgen en spreekt daarbij niet over normen. Langdurig (stil)zitten is voor niemand goed, maar doe het dan in ieder geval zo goed mogelijk; wissel zo veel mogelijk van houding, en: zorg vooral voor een passende bureaustoel! De bureaustoel is immers je belangrijkste gereedschap op kantoor (naast de computer dan, vooruit).

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten