Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Armleuningen van een bureaustoel; een ‘ondergeschoven’ kindje!

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

29.03.2024

Het belang van armleuningen van een bureaustoel wordt vaak onderschat. Ze zijn een belangrijk onderdeel van een bureaustoel, maar worden desondanks vaak niet gebruikt. De belangrijkste reden dat de armleuningen vaak niet gebruikt worden: ze passen niet.

De NPR 1813 (Nederlandse Praktijk Richtlijn, de richtlijn die iets zegt over de maatvoering en instelbaarheid van de bureaustoel) stelt dat de breedte afstand tussen de armsteunen van 36 tot 51cm instelbaar moet zijn. Echter, dat betekent nog dat ze bij 16% van de mannen en maar liefst 53% van de vrouwen (20-60 jaar) niet passen! Daarnaast stelt de NPR dat de afstand van de voorkant van de armsteun tot de voorzijde van de zitting minimaal 20cm moet zijn. Terwijl de buikdiepte bepalend is en er dus naar de afstand ten opzichte van de rugleuning gekeken zou moeten worden. Verder stelt de NPR 1813 dat de armleuningen minimale hoogteverstelling van 20 tot 30cm moeten hebben en dat de armpads minimaal 5cm breed en 20cm lang moeten zijn. 

In de praktijk zien we vaak dat de armleuningen te ver uit elkaar en of te ver naar voren staan om ze naar behoren te kunnen gebruiken. Gevolg: de armleggers worden in de laagste stand gezet en zo onder het bureau geschoven.

Als je nagaat dat het gewicht van onze armen gemiddeld 18% van het bovenlijf wegen, dan is het dus belangrijk om deze goed te ondersteunen. Ook is het ondersteunen van de armen, dicht langs ons lichaam, belangrijk om spanning in nek en schouders te voorkomen tijdens het werken.

Vaak staan de armleggers te ver uit elkaar en worden dan niet gebruikt. De armen hangen vervolgens langs het lichaam of rusten ze op het bureau in plaats van op de armleggers. Dit veroorzaakt klachten aan rug, nek en schouders. In de veel gevallen staan de armleggers tevens te ver naar voren, waardoor ze tegen de rand van het bureau aankomen zodra de stoel wordt aangeschoven om aan het werk te gaan. Omdat dit als vervelend wordt ervaren, worden de armleggers dan dus vaak maar op de laagste stand gezet zodat de bureaustoel beter onder het bureau past. 

Het advies is om de knieën circa negentig graden te buigen als u op een bureaustoel gaat zitten. Ontspan de schouders en plaats de armleggers zo dat ze de onderarmen net raken. Indien mogelijk, schuif de bovenzijde van de armleggers zo ver naar achteren dat ze ongeveer gelijk met de voorzijde van de buik zitten en zo bij het aanschuiven niet hinderlijk in de weg zitten. Soms is het ook mogelijk de armleggers te wisselen van links naar rechts, waardoor de diepte van de armleggers kan worden beïnvloed.

Mocht je trouwens interesse hebben, de foto boven dit artikel is die van onze witte ergonomische bureaustoel. Uiteraard met 4D verstelbare armleggers 😉

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten