Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

1 augustus, World Wide Web Dag

World-Wide-Web-Dag

Geschreven door Paul Akkermans

Mijn naam is Paul Akkermans en ik kan je helpen om vitaal en productief te werken en ervoor zorgen dat bekende en veel voorkomende lichamelijke klachten als gevolg van langdurig stilzitten, worden voorkomen.

29.03.2024

World Wide Web Dag is een wereldwijde viering gewijd aan surfen op het web; de online activiteit die de wereld binnen handbereik brengt en een schat aan kennis aan je voeten.

Nog maar 30 jaar geleden kwam de Brit Tim Berners-Lee met het voorstel naar zijn baas om op een nieuwe manier wereldwijd computers aan elkaar te koppelen. Dit plan heeft hij vervolgens beetje bij beetje verder uitgewerkt naast zijn reguliere werk. Hij wilde iets maken waardoor alle computers konden samenwerken. Berners-Lee werkte op een Europees onderzoeksinstituut in Zwitserland waar honderden wetenschappers werkten. Zij konden van elkaar niet goed zien waar ze aan werkten of wat ze ontdekt hadden. Daarvoor wilde Berners-Lee een digitale ruimte maken waarin alle kennis en informatie verzameld kon worden. In 1990 bouwde hij de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij daarop de eerste website online. Vandaag de dag zitten er ongeveer 4 miljard mensen op internet en zijn er ongeveer 1,5 miljard websites.

Een ontwikkeling die niet meer weg te denken is en waar de hele wereld tegenwoordig op draait. De jongste generaties weten niet beter en zijn er mee opgegroeid. Kinderen van twee jaar kunnen vaak al beter met een tablet of smartphone omgaan dan hun ouders. Geef ze een apparaat met touchscreen en ze kunnen er zonder uitleg in no time mee overweg.

Het internet biedt oneindige mogelijkheden en kansen, maar heeft helaas ook nadelige gevolgen. Doordat tegenwoordig iedereen de hele dag verbonden is en op zijn smartphone, tablet en laptop bezig is, ontstaan er ook steeds meer lichamelijke klachten aan rug, nek en schouders. En die klachten ontstaan ook op steeds jongere leeftijd. De wervelkolom groeit in de richting waar je hem heen stuurt. Als je dan ziet dat kinderen in de groei met voorovergebogen rug en nek boven hun scherm hangen, belooft dit niet veel goeds voor hun lichamelijke ontwikkeling. Een goede (werk)houding is daarom erg belangrijk. Zeker als je je bedenkt dat door de focus op je scherm, je lichamelijke pijntjes en ongemakken onbewust negeert waardoor je vaak te lang in een verkeerde houding blijft zitten.

Zorg dus op voorhand voor een goede houding en ondersteuning en maak gebruik van hulpmiddelen als een laptop-/tabletstandaard. Probeer daarmee je lichaam niet naar je scherm te kantelen maar je scherm naar je lichaam om de kijkhoek zo natuurlijk mogelijk te houden. Ook een goede bureaustoel kan hierin een belangrijke rol spelen. Kies daarom altijd voor een passende stoel met de juiste ondersteuning, passend bij je werkzaamheden. Een bureaustoel met kantelmechanisme biedt de mogelijkheid om achterover te leunen waardoor je meer ‘in’ je stoel zit. Als je daarbij dan gebruik maakt van een laptopverhoger of tabletstandaard, dan kun je in een meer ontspannen houding naar je scherm kijken en is de belasting op je rug en nek stukken minder. 

Nog enkele tips:

  • Wissel zo vaak mogelijk van houding
  • Houdt je hoofd recht boven je romp
  • Kantel niet je nek en rug, maar je apparaat
  • Gebruik een tabletstandaard of laptopverhoger
  • Beweeg tussendoor

We kunnen dan misschien niet meer zonder internet, maar een lichaam zonder nek-, schouder- en rugklachten kunnen we (nog) niet downloaden…

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Dit vind je wellicht ook interessant….

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview Nathalie van Vlodrop

Interview met Nathalie van Vlodrop van ergotherapie Willems Ergotherapeute Nathalie van Vlodrop is sinds begin 2019...

0 reacties

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten