Gratis verzending in NL
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Vragen? bel 06-47989243

Balergo Balanskruk

De makkelijkste stap naar een vitaler leven.

Zitten dient een onderbreking te zijn van beweging en niet andersom. Helaas ontkomen we door de inrichting van onze werkplek vaak niet aan langdurig stilzitten. Hoe ongezond dit ook voor ons is.

Gelukkig is er een simpele oplossing voor ons sedentair gedrag. Als we dan toch ‘moeten’ zitten, kunnen we dat het beste actief doen!

De Balergo balanskruk is een kruk waarin een bewegingsmechaniek is verwerkt. Hierdoor maak je continu kleine corrigerende bewegingen tijdens het zitten. Daar merk je na een korte wen-periode weinig van, maar het heeft een grote impact op je gezondheid.

De Balergo helpt je om te bewegen tijdens het zitten en hij zorgt ervoor dat je automatisch een gezondere rechte zithouding aanneemt. Daarnaast, en dat is misschien wel het grootste gezondheidsvoordeel, wordt je onbewust gestimuleerd om vaker op te staan. Kies ook voor een vitaler leven met de Balergo balanskruk.

Paul Akkermans zittend op de Balergo ergonomische balanskruk

Ons assortiment Balergo balanskrukken

*I.v.m. het aantal opties per balanskruk, zijn de prijzen op aanvraag. Vermelde prijzen zijn inclusief btw en gelden voor de volledig zwarte basisuitvoering.

Balergo Classic va. €199

Balergo Dynamic va. €479

Balergo Dynamic dynamische balanskruk

Wist je dat een actieve zithouding een positieve bijdrage levert aan je gezondheid?

Actief zitten bevordert de doorbloeding en activeert meer spieren, waardoor ze sterker worden en je makkelijker in een actieve houding kunt zitten. Dit voorkomt zit gerelateerde klachten op latere leeftijd.

Wanneer je actief wilt zitten doe je er goed aan de Balergo Dynamic eens te bekijken. Deze ergonomische balanskruk heeft zowel een rubberen bewegingsmechanisme ingebouwd in de zitting als in de voet! Dit zorgt ervoor dat je lichaam maximale bewegingsvrijheid heeft en optimaal profiteert van de gezondheidsvoordelen van bewegend zitten.

Dit zogenaamde bewegend zitten – door de continue correcties die je lichaam maakt – heeft het positieve effect waar een actieve zithouding om bekend staat.

De beweging van de Balergo Dynamic zit zowel in de zitting als in de voet. Dit zorgt voor maximale beweging maar is uitermate goed te controleren. Je lichaam vindt automatisch zijn balans wat voor een zeer comfortabele zitervaring zorgt. Daarnaast activeert het diverse spieren, stimuleert het de bloedsomloop en blijf je energieker gedurende de dag.

 

HET ONTWERP VAN DE BALERGO ERGONOMISCHE BALANSKRUK

De Balergo heeft bovendien een zadelvormige zitting waarmee de zitpositie meteen duidelijk is. De hevel voor het instellen van de gewenste zithoogte zit hierdoor ten allen tijden aan de achterkant. 

De unieke opbouw van duurzame schuimlagen zorgt voor extra zitcomfort. Hierdoor kun je op iedere moment comfortabel zitten op de Balergo Dynamic.

Doordat deze ergonomische balanskruk aan de achterkant voorzien is van een ingebouwde begrenzing is een ongezonde zithouding (met een bolle rug) verleden tijd. Deze begrenzing voorkomt bovendien dat je achterover valt, wat natuurlijk wel zo veilig is. 

De Balergo Dynamic is verkrijgbaar met een zwart onderstel en zitting in zwart PVC kunstleer of Microfiber stof in meerdere kleuren, waardoor deze kruk design en techniek op een ergonomische wijze bij elkaar brengt.

Wil je wel de voordelen van deze balanskruk maar er niet teveel voor betalen? Kies dan voor de classic uitvoering van de Balergo. Deze is heeft dezelfde beweging in de zitting, maar is voorzien van een klassieke kruisvoet in plaats van een dynamische voet. Daardoor beweegt de classic alleen vanuit de zitting. Dat is niet slechter of beter, maar geeft een andere zitervaring.

De Balergo Dynamic heeft door zijn dynamische voet een dubbele beweging, wat zorgt voor de ultieme zitervaring op gebied van bewegend zitten. In combinatie met een zit-sta bureau creëer je de perfecte zit-sta werkplek waardoor je vitaliteit en productiviteit aanzienlijk toenemen. (Vraag ons naar de mogelijkheden voor dit bureau van topkwaliteit).

ERVAAR DE VOORDELEN VAN ZITTEN OP EEN BALANSKRUK

 • Rubberen bewegingsmechaniek in zowel de zitting als de voet voor optimale bewegingsvrijheid en de ultieme actieve zitervaring.
 • Een opbouw van duurzame en hoogwaardige schuimlagen, dat zorgt voor comfort waardoor je altijd prettig zit op de Balergo.
 • Begrensde achterover kanteling, waardoor je een actieve zithouding aanneemt en niet achterover kunt vallen.
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren zitting en diverse opties voor het onderstel zodat je de uitvoering kunt kiezen die het beste bij je past.

Balergo Junior €189

Balergo Junior balanskruk voor kinderen

Wanneer opgroeiende kinderen een verkeerde zithouding hebben, kan dit op latere leeftijd pijnlijke gevolgen hebben. Vooral tijdens het maken van huiswerk hebben kinderen de neiging om voorover te zitten, waardoor de rug automatisch bol komt te staan. Maar ook tijdens bijvoorbeeld gamen zien we vaak een verkeerde zithouding. Anderen hebben juist de neiging om ver onderuitgezakt te zitten, een passieve en vooral verkeerde zithouding, dat niet optimaal is voor een kind in de groei. De oplossing voor dit probleem en het voorkomen van klachten op latere leeftijd is de Balergo Junior, een ergonomische balanskruk voor kinderen.

 

EEN UNIEKE BALANSKRUK VOOR KINDEREN

De Balergo Junior heeft een ontwerp waarbij de techniek volledig in dienst staat van het gebruiksgemak en het comfort van de gebruiker.

Het unieke design van deze ergonomische balanskruk zorgt ervoor dat je kind automatisch een juiste zithouding aanneemt, met natuurlijk een rechte rug. Dit voorkomt rugklachten op latere leeftijd en heeft bovendien een positief effect op kinderen die op dit moment met rugklachten lopen, of in dit geval zitten.

De Balergo Junior is niet zomaar een balanskruk. Integendeel zelfs! Deze kruk zorgt voor ultieme bewegingsvrijheid tijdens het zitten.

De Balergo heeft tevens een ingebouwde blokkering voor het achterover kantelen. Dit heeft als voordeel dat je niet plotseling achterover kunt vallen (gelet op de veiligheid van je kind) en daarnaast kan je kind hierdoor niet met een bolle rug gaan zitten.

Wist je dat bewegend zitten in combinatie met een rechte houding automatisch zorgt voor een betere doorbloeding en het activeren van de spieren in je rug? Dit is niet alleen positief voor de gezondheid van je rug, maar ook voor je algemene gezondheid omdat je nauwelijks nog echt stil zit tijdens het zitten.

In tegenstelling tot de traditionele balanskrukken, is het bewegingsmechanisme van de Balergo verwerkt in de zitting, in plaats van in de voet. Dit zorgt ervoor dat je als gebruiker veel fijnere bewegingen kunt maken tijdens tijdens het zitten die meer uit je (onder)rug en heupen komen. Daardoor heb je nauwelijks in de gaten dat je actief zit en bovendien train je de kleinere spieren in je buik en rug om sterker te worden.

 

ONTWORPEN DOOR EEN GEDIPLOMEERD GEZONDHEIDSZORGTECHNOLOOG

Ervaar zelf de gezondheidsvoordelen van actief zitten met de Balergo Junior ergonomische balanskruk voor kinderen, een balanskruk zoals het hoort!

Deze ergonomische balanskruk is ontworpen door een gezondheidszorg technoloog, welke de techniek volledig in dienst heeft laten staan tot het comfort van de gebruiker. Dit betekent dat de Balergo niet alleen gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, maar daarnaast ook nog erg comfortabel zit.

Zitten op een balanskruk zorgt ervoor dat je automatisch een actieve zithouding aanneemt. Kleine en nauwelijks te merken corrigerende bewegingen van het lichaam zorgen voor een betere doorbloeding en het activeert meer spieren, wat onder andere ook zorgt voor sterkere spieren in je (onder)rug.

 • Hoogwaardig en duurzaam schuim in de zitting, waardoor je langdurig comfortabel kunt zitten op de Balergo
 • Rubberen bewegingsmechaniek in de zitting, dat zorgt voor meer bewegingsvrijheid en een soepele actieve zithouding
 • Geblokkeerde achterover kanteling, waardoor je niet achterover kunt vallen en een zithouding met een bolle rug aan kunt nemen
 • Fraai ontwerp en afwerking dat past binnen elke kamer in huis en op school

Het nut van een actieve zithouding

Actief zitten is een zithouding waarbij we onze spieren actief gebruiken om zo natuurlijk mogelijk rechtop te zitten. Hierbij maken we geen gebruik van een rugleuning of armleuningen. Een actieve zithouding past bij activiteiten waarin we ook daadwerkelijk actief zijn zoals eten en werken op de computer of laptop. Een passieve zithouding daarentegen is een zithouding waarbij we meer ondersteuning hebben (en verlangen) en minder spieren gebruiken, denk aan tv kijken en autorijden.

Hoe we vroeger zaten

Toen we vroeger als kind zelf begonnen te zitten, konden we zonder stoel of hulpmiddel gewoon actief en rechtop zitten. Dit ging vanzelf en kostte geen moeite. Vervolgens leerden we lopen en waren we een groot deel van de dag actief bezig; buitenspelen, rondrennen, fietsen etc. En op de basisschool zaten we op houten stoelen zonder armleuningen.

Tegenwoordig zijn we het actief zitten helemaal verleerd als gevolg van onze welvaart, waardoor we luxe en comfort kunnen veroorloven. We zijn continu op zoek naar comfortabele houdingen die zo min mogelijk energie kosten. Dat vinden we ook overal om ons heen; we zitten de hele dag (ingezakt) achter ons bureau op een bureaustoel, onderweg naar huis zitten we comfortabel in onze autostoel of onderuit in de trein, thuisgekomen zitten we onderuit op de keukenstoel of hangen op tafel en daarna ploffen we op de bank. Kortom, allemaal sedentair gedrag waarbij we zoveel mogelijk ondersteuning en comfort zoeken.

Een actieve houding op het werk

In Nederland zitten we het meest van alle Europeanen; zo’n 10,1 uur per dag (TNO 2016)! Niet iets om trots op te zijn, mits we het meest actief gaan zitten van alle Europeanen…

Het zou mooi zijn als we de zit-tijd op het werk wat actiever zouden invullen dan op een klassieke bureaustoel. Voordat we op het werk zijn en als we ’s avonds weer thuis komen, zitten we immers al genoeg passief. En dat langdurig stilzitten nadelige gezondheidseffecten heeft, is inmiddels wel bekend.

Ons lichaam is niet gemaakt voor een voortdurende statische belasting. Het is belangrijk om een zitoplossing te kiezen die past bij de activiteit. Zit je te werken, dan is een actieve zitoplossing dus uitermate geschikt en zelfs wenselijk. Ben je aan het bellen, sta dan even op en loop een stukje. Eventueel met behulp van een headset.  

Energieker, vitaler en productiever door actief zitten

Een nog steeds vaak gehoord misverstand is dat je van zitten niet moe zou mogen worden. Maar je kunt beter een beetje gezond en verantwoord moe worden dan op termijn (vage) rug-, nek- en schouderklachten krijgen. 

Er zijn tegenwoordig veel mooie, comfortabele en gezonde alternatieve zitoplossingen verkrijgbaar. Door te kiezen voor deze zogenaamde actieve zitoplossingen, zijn er meer spieren actief en krijgen je longen en spijsverteringsorganen meer ruimte. Zo krijg je meer energie en wordt je vitaler en productiever. ZitTotaal heeft hier als sterk voorstander van meer actief zitten een mooi en compleet assortiment voor samengesteld. 

Afwisseling is het belangrijkste; zorg voor een gezonde dynamiek van de belasting waarbij je passief en actief zitten afwisselt.

De voordelen van actief zitten

 • Door actief te zitten behoud je de natuurlijke vorm van je werkvelkolom, waardoor je de kans op nek-, schouder- en rugklachten aanzienlijk vermindert.
 • Met ruim 15% meer energieverbruik verbrand je meer calorieen als je actief zit.
 • Actief zitten activeert zowel de grote als de kleine spiergroepen. Hierdoor train je je spieren terwijl je zit en voel je je lichamelijk fitter.
 • Een actieve zithouding zorgt ervoor dat je in lichaam in een “open hoek” kan zitten. Hierdoor krijgen je organen meer ruimte waardoor ze beter kunnen functioneren.
 • Actief zitten zorgt voor meer zuurstof in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je aan het eind van de dag een stuk energieker voelt en dat je gedurende dag creatiever en productiever bent
 • Actief zitten zorgt automatisch voor sterkere core-spieren, waardoor je gehele lichaamshouding verbetert.
 • De continue beweging tijdens het zitten stimuleert de bloedsomloop, wat een positief effect heeft op je algemene gezondheid.
 • Actief zitten zorgt automatisch voor meer beweging omdat je wordt geprikkeld vaker op te staan en meer af te wisselen. Daarin zit de grootste winst voor je gezondheid

Actief zitten, vroeger we konden het allemaal…

Als baby en later als kind konden we zelfstandig kaarsrecht zitten zonder stoel of ander hulpmiddel. De nek- en rugspieren zijn tussen de 7 en 13 maanden sterk genoeg om ons lichaam rechtop te houden. Niks geen comfortabele en of passende stoel, gewoon met je kont op de grond. Vervolgens leerden we lopen en waren we (tegenwoordig helaas steeds minder) een groot deel van de dag actief bezig; buitenspelen, rondrennen, fietsen etc. en op school zaten we op houten stoelen zonder armleuningen. 

Maar dan gaat er ergens iets mis… 

 

We zijn actief zitten verleerd

Veel volwassen mensen in de westerse wereld zijn het actief zitten helemaal verleerd door te veel stilzitten en al het comfort om ons heen. De alsmaar toenemende automatisering en technologische ontwikkelingen zorgen dat we steeds meer inactief zijn en steeds vaker en langer stilzitten. Daarnaast kunnen we ons de luxe en comfort veroorloven van banken, fauteuils en volledig ondersteunende bureaustoelen. Het gevolg is dat we de hele dag ingezakt achter ons bureau op een bureaustoel zitten, onderweg naar huis zitten we comfortabel in onze autostoel of onderuit in de trein, thuisgekomen zitten we op de keukenstoel en daarna hangen we op de bank. Kortom, allemaal sedentair gedrag waarbij we zoveel mogelijk ondersteuning zoeken.

Dit komt ons lichaam niet bepaald ten goede; het komt in een shut-down modus en springt zuinig om met energie. Je gebruikt je spieren niet waardoor vet en suikers minder uit je bloed worden opgenomen en dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Ook wordt ons bewegingsstelsel zwakker en gevoeliger voor blessures. Als we een keer een fysieke klus hebben zoals op zaterdag in de tuin werken, dan hebben we dagen last van onze rug of erger. 

 

Zitten op de grond

In het verre oosten en in veel Afrikaanse landen zit men vaak op de grond of op bijvoorbeeld een boomstam of simpel krukje. Deze mensen kunnen nog steeds zonder moeite actief en rechtop zitten. En ja, dat kost energie en hou je misschien niet meteen 8 uur per dag vol. Zoals met de meeste dingen; oefening baart kunst, actief zitten kun je (weer) leren.

Een nog steeds vaak gehoord misverstand is dat je van zitten niet moe zou mogen worden. Maar je kunt beter een beetje gezond en verantwoord moe worden dan op termijn (vage) nek-, schouder en rugklachten krijgen. Dan hebben we het nog niet eens over de vergrote kans op ziektes als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten…

 

Kom in actie

Je hoort vaak dat mensen een balanskruk te beweeglijk vinden. Maar dat zegt meer iets over je eigen lichamelijke conditie; je spieren zijn te inactief geworden waardoor het veel moeite kost om in balans te blijven zitten. Dit is een teken om in actie te komen! Los van een medische oorzaak of lichamelijke beperking is dit echt een signaal om iets te gaan doen. 

Ga minimaal een half uur per dag matig intensief bewegen en doe 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (beweegnorm voor volwassenen). Zorg er daarnaast voor dat je je zitmomenten zo vaak mogelijk onderbreekt, liefst elk half uur twee minuten bewegen.

Nog een excuus: ‘ja maar ik krijg na een tijdje een harde kont, het zit niet zo comfortabel’ Nee, en dat moet je ook niet willen. Als je dat voelt is het tijd om op te staan, je zit te lang. Het is een signaal van je lichaam; kom in actie. Hetzelfde als wanneer je last van je rug krijgt als je te lang in een bepaalde houding zit, dat moet je ook niet negeren. Als er een vlieg op je hand zit, sla je hem ook weg… waarom negeer je een signaal van je lichaam dat je te lang in een bepaalde houding zit dan wel?! Sta even op, ga water halen, naar het toilet of loop naar een collega in plaats van een mailtje te sturen. Zet ook geen grote flessen water op tafel en haal geen drinken voor collega’s. Pak een glas en vul dit twee keer per uur, ieder voor zich. Je loopt zo allemaal wat vaker; die korte onderbrekingen en afwisselingen in houding zijn heel belangrijk. Afwisseling is het devies; de beste houding is de volgende houding!

In 2019 had maar liefst 50,1% van de Nederlandse volwassenen overgewicht. Dit was in 1990 nog 33%. Zou het toevallig zijn dat internet in de jaren ’90 zijn intrede deed en dat daardoor de laatste drie decennia het aantal kantoorbanen enorm is toegenomen? Het wordt tijd dat we weer in beweging komen met z’n allen. We kunnen dan misschien niet meer zonder internet en computers, maar zonder een gezond lichaam wordt het allemaal een stuk lastiger.

Zorg dat je je ‘werk-tijd’ actief doorbrengt. Ons lichaam is niet gemaakt voor een voortdurende statische belasting. Het is belangrijk om een zitoplossing te kiezen die past bij de activiteit. Zit je te werken, dan is een actieve zitoplossing dus uitermate geschikt en zelfs wenselijk.

 

Beweging dankzij een balanskruk

Met name een zogenaamde balanskruk heeft positieve effecten, zowel op je vitaliteit als je productiviteit. Je lichaam maakt continu kleine correcties om zichzelf in balans te houden en je rug krijgt de noodzakelijke beweging om gezond te blijven. Doordat meer spieren actief zijn, wordt je bloedsomloop gestimuleerd wat diverse gezondheidsvoordelen heeft. Ook krijgen je longen en spijsvertering meer ruimte door een actieve en rechte houding, dat zorgt voor meer energie en een betere concentratie. 

Op die manier draagt actief zitten bij aan je eigen vitaliteit en productiviteit en heeft het op termijn ook een enorm effect op de kosten en druk van de gezondheidszorg, iets wat we in deze tijden goed kunnen gebruiken volgens mij. Al met al best de moeite om even door te bijten zodat je weer kunt wat je al kon voordat je het kon uitspreken; actief zitten.

Passief zitten vs actief zitten. Wat zijn de verschillen?

Wist je dat er een significant verschil is tussen actief zitten en passief zitten?
Om te beginnen zal ik de twee manieren van zitten eerst even kort toelichten. Actief zitten is een zithouding waarbij we de spieren in onze (onder)rug aanspannen om de wervelkolom een zo’n natuurlijk mogelijke vorm te geven.

Welke zithouding past bij wat?

Een actieve zithouding past bij activiteiten waarin we ook daadwerkelijk actief zijn zoals eten en werken op de computer of laptop. Een passieve zithouding is een zithouding waarbij we meer ondersteuning hebben (en verlangen) en minder spieren gebruiken, denk aan tv kijken en autorijden (een bijzonder fenomeen wat betreft zitten).  

Als we kijken naar ons zitgedrag dan is het meest opvallende kenmerk dat we nauwelijks stil kunnen zitten. We veranderen voortdurend – meestal onbewust – van houding. De belangrijkste reden hiervoor is waarschijnlijk dat we er zo min mogelijk energie in willen steken. Zodra een activiteit het toelaat, gaan we van een actieve houding over naar een passieve houding met lager energieverbruik.

Comfort tijdens het zitten 

Daarnaast is er het momentane comfortgevoel waarbij de factor tijd van invloed is op de comfortbeleving. Wat in het begin als een comfortabele zithouding wordt aangenomen, blijkt dit later toch niet meer zo te zijn. Het gevolg is dat we veranderen van houding en kiezen voor een nieuwe, die op dat moment weer comfortabel lijkt. Dat gebeurt veelal onbewust.

De onrust tijdens het zitten blijkt dus vooral voort te komen uit een behoefte om een niet meer zo’n comfortabele houding op te lossen door van houding te veranderen. De huidige belastingsituatie wordt opgeheven en er wordt een nieuwe houding aangenomen. Ons lichaam is namelijk niet gemaakt voor een voortdurende statische belasting. Het zitgedrag komt ook voort uit de behoefte om onze houding steeds aan te passen aan de activiteit die we op dat moment aan het doen zijn. Als we bijvoorbeeld aan het eten zijn zitten we meestal actief en rechtop, maar zodra we onderling in gesprek raken of even rusten tussen twee gangen in nemen we vaak vrij direct een meer stabiele en ontspannen houding aan.

Voorkomen van zitklachten

Dit zitgedrag komt dus meestal voort uit een onbewust proces. Echter, bij het voorkomen van zitklachten helpt het als we het zitgedrag bewust beïnvloeden. Als je jezelf realiseert wat er tijdens zitten gebeurt, kan dat al voldoende zijn om min of meer bewust het zitgedrag te beïnvloeden. Daarbij is het van belang dat je jezelf bewust bent van de belasting zelf en van de tijdsduur van de belasting. 

Wil je actief zitten, zorg er dan voor dat de zithouding ook daadwerkelijk actief is. Daarbij moeten de spieren in de onderrug aangespannen worden om de rug zo goed mogelijk in natuurlijke vorm te houden. Zo wordt je rug anatomisch juist belast en hoeft de stand van het hoofd niet met extra spierspanning gecorrigeerd te worden.

Een misverstand over zitten

Een nog steeds vaak gehoord misverstand is dat je van zitten niet moe zou mogen worden. Maar je kunt beter een beetje gezond en verantwoord moe worden dan op termijn (vage) rug-, nek- en schouderklachten krijgen. Het is juist goed voor de noodzakelijke dynamiek van het zitten om stabiele zithoudingen – passief zitten – af te wisselen met actieve zithoudingen. Voor deze afwisseling is een balanskruk een ideale oplossing; een compacte kruk die je makkelijk naast je bureaustoel kunt gebruiken. Ook voor korte werkzaamheden of thuiswerken is balanskruk een goed alternatief voor een passieve zitoplossing. We hebben daarvoor onze eigen Balergo ergonomische balanskruk ontwikkeld. 

Belast je rug niet teveel

Naast passief zitten in een statische (bureau)stoel is er ook nog een manier van passief zitten waarbij stabiliteit verkregen wordt door in de banden van je rug te gaan hangen. Je zit dan ingezakt en met een bolle rug. Ondanks dat deze houding weinig energie kost, is het zeer belastend voor de tussenwervelschijven, banden en ligamenten van je onderrug. Ook moet je hoofd hierbij opgericht worden om toch vooruit te kunnen kijken, dit levert grote spierspanning in op in je nek. Op den duur kan deze houding leiden tot nek-, schouder- en rugklachten. Deze passieve stabiele houding wordt ook wel anatomisch onverantwoorde stabiliteit genoemd. 

Afwisseling is het belangrijkste; zorg voor een gezonde dynamiek van de belasting waarbij je passief en actief zitten afwisselt. Bedenk hierbij dat een stoel nog zo goed kan zijn en dat actief en dynamisch zitgedrag door goede stoeleigenschappen bevordert kan worden, maar het moet uiteindelijk door de gebruiker bewust worden uitgevoerd. 

Op een goede stoel kun je slecht zitten en op een slechte stoel kun je goed zitten.

Actief zitten zelf ervaren?

 

Wil je graag actief zitten en zelf ervaren of een actieve zithouding ook bij jou past? Neem dan contact met ons op voor een proefplaatsing!

ZitTotaal - Alle rechten voorbehouden. | Voorwaarden | Privacy Policy | Retourbeleid | Cookies |

 

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten