Gratis verzending
Proefplaatsing mogelijk
Enkel topkwaliteit
Showroom in Herpen
Vragen? bel 06-47989243

Rugklachten en een zittend beroep?
Houd hier rekening mee

Een verkeerde lichaamshouding, zowel zittend, staand als in beweging kan voor veel klachten zorgen zoals spierpijnen, het ontstaan van een scheve, bolle of holle rug, gewrichtsslijtage en algemeen onwel voelen. Als deze houding niet verbeterd wordt, kunnen er chronische klachten ontstaan die een slechte invloed hebben op de levenskwaliteit en steeds moeilijker te verhelpen zijn. 

Een slechte lichaamshouding wordt hoofdzakelijk toegeschreven aan volgende oorzaken:

  • spierspanning
  • stress
  • te weinig beweging
  • slecht meubilair: zoals een bed of stoel
  • verkeerde zithouding

Je ziet hierbij direct de invloed van een (stressvolle, drukke) kantoorbaan…!

Naast het zelf aannemen van een verkeerde lichaamshouding, kan een slechte lichaamshouding soms ook veroorzaakt zijn door een medische aandoening, zoals kyfose, lordose en scoliose. 

Een scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom.
Een lordose is de natuurlijke voorwaartse kromming van de wervelkolom in de nek en de onderrug (cervicaal en lumbaal). Soms is er sprake van een overmatige holling, dan spreken we over een hyperlordose. Echter wordt dit in de volksmond vaak een lordose genoemd. 

Een kyfose is de natuurlijke bolling van de wervelkolom, ter hoogte van de borstkas en heupen (thoracaal en sacraal). Bij een overmatige bolling spreken we van een hyperkyfose, maar wordt vaak ‘gewoon’ kyfose genoemd.

Veel voorkomende oorzaken zijn osteoporose, een zenuw- of spieraandoening of een verkeerde lichaamshouding. In de meeste gevallen is belangrijk om een zo’n goed mogelijke, natuurlijke, houding aan te nemen. De behandeling is er dan ook vaak op gericht om een betere houding aan te nemen en spieren te versterken. 

Wanneer je scoliose hebt in combinatie met een zittend beroep en werkt op een zogenaamde “beeldschermwerkplek”, dan dien je rekening te houden met een aantal zaken waardoor je zoveel mogelijk klachtenvrij kunt werken.

Een beeldschermwerkplek is een een plek waar we vaak een slechte, eenzijdige houding tegenkomen. Als je dus voor je werk of studie veel achter de computer moet zitten, is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde lichaamshouding en voldoende afwisseling.

Neem regelmatig een korte pauze waarbij je even opstaat en een stukje loopt. Zorg daarnaast voor een bureaustoel met de juiste pasvorm en ondersteuning. Stel je stoel ook goed in of laat dit doen door een expert. Hoe je zelf je werkplek goed kunt instellen, kun je lezen in mijn ebook

Om klachten zoveel mogelijk te voorkomen, is een goede (bureau)stoel onmisbaar. Deze kenmerkt zich door verstelbare armleuningen die de armen naast het lichaam ondersteunen en niet te ver naar voren staan. Daarnaast dient de bureaustoel in hoogte verstelbaar te zijn en een open heuphoek te hebben, om afknelling in onderbuik en lies te vermijden. Ook, en misschien juist wel vooral, dient een bureaustoel een goede rugondersteuning te hebben om de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom zo optimaal mogelijk te bevorderen en ondersteunen.

[nb. Te lang staan, te veel sporten of liggen is ook niet goed voor je lichaam. Langdurige, eenzijdige belasting van je lichaam is nooit goed. Afwisseling en de juiste ondersteuning zijn daarom altijd belangrijk.]

20 tips om beter te zitten!

Wil je binnen één minuut 20 tips om beter te zitten? Vul hieronder je email adres in en krijg direct toegang tot mijn gratis ebook.

Download hier mijn gratis ebook met 20 tips om beter te zitten